Ulykken var den første i det tyske prestisjeprosjektets historie, og toget kolliderte med en verkstedvogn mens det var ute på en prøvetur mellom Lathen og Melstrup nordvest i Tyskland.

En kommunikasjonssvikt skal ha vært årsaken til ulykken. Statsadvokaten i byen Osnabrück utelukker at en teknisk feil lå bak kollisjonen.

Den tyske transportministeren Wolfgang Tiefensee innkalte representanter for selskapene Siemens og ThyssenKrupp, som har utviklet toget, til krisesamtaler i Berlin søndag.

– Vi er nødt til å diskutere om dette vil få konsekvenser, og det er en av de tingene vi ønsker å snakke om i dag, sa Tiefensee til journalister før møtet.

Han besøkte ulykkesstedet lørdag.

– Trygg teknologi

ThyssenKrupps toppsjef Ekkehard Schulz sier hans tro på Transrapid-teknologien ikke er svekket som følge av ulykken.

– Jeg er fortsatt overbevist om at dette er trygg transportteknologi. Det er absolutt ingen grunn til å tvile på det, selv etter denne forferdelige ulykken, sier han til den tyske TV-stasjonen ZDF.

Talsmann Alexander Retemeyer ved den lokale statsadvokatens kontor, antyder at den videre etterforskningen vil fokusere på om det var en menneskelig svikt som forårsaket ulykken.

På ulykkesstedet

Transrapid-togene går på en magnetsvevebane, hvor togsettet «flyter» på et magnetfelt over en enkelt, bred skinne. Toget er satt i kommersiell drift mellom flyplassen og sentrum av byen Shanghai i Kina, og i helgen besøkte sjefen for prosjektet i Shanghai, Wu Xiangming, ulykkesstedet i Tyskland.

Myndighetene i München i den sørlige tyske delstaten Bayern vurderer om byen skal bygge en Transrapid-bane mellom flyplassen og sentrum av byen.

Transrapid er et svært påkostet og prestisjefylt tysk industriprosjekt, men ulykken «er definitivt et problem, både psykologisk og politisk», mener Bayerns økonomiminister Erwin Huber.

Minnet de døde

Med tårer i øynene og knuget av sorg deltok flere hundre mennesker i søndagens gudstjenester i Lathen til minne om dem som mistet livet i ulykken sist fredag.

– Vi forsøker å fatte ulykken. Men ulykken gjør oss maktesløse, den gjør oss tause, sa sogneprest Gerhard Ortmann i sin preken i St. Antonius-kirken.

Onsdag deltar både Tiefensee og Niedersachsens delstatsminister Christian Wulff i den offisielle minnegudstjenesten for ofrene, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Ulykken skjedde da et Transrapid-tog i over 170 kilometer i timen kolliderte med en verkstedvogn på en teststrekning ved Lathen. 23 mennesker mistet livet mens ti ble alvorlig skadd i ulykken. De fleste som var om bord i toget, var i familie med ansatte i togselskapet.