Statsminister Vojislav Kostunica gikk tirsdag ut med en erklæring der han i skarpe ordelag fordømmer avtalen med EU som flertallet i regjeringen og president Tadic hyller som et viktig skritt mot Europa.

Kostunica nekter å innkalle til regjeringsmøte om den forestående undertegnelsen av en avtale med EU som etter planen skal undertegnes torsdag. I stedet krever han at nasjonalforsamlingen må komme sammen til krisemøte for å ta stilling til avtalen.

I nasjonalforsamlingen er det flertall imot avtalen fordi Kostunicas parti vil få støtte fra representantene for det ultranasjonalistiske partiet SRS og avdøde Slobodan Milosevics sosialistparti.

Statsministeren krever at møtet må holdes før en EU-avtale underskrives, og før Kosovo erklærer seg uavhengig.

Norges ambassadør i Beograd, Haakon Blankenborg, vil ikke spå noe om regjeringskrisen ender i sammenbrudd.

– Det er helt umulig. Men de som kommenterer situasjonen, er bare opptatt av når det skjer, sier han til NTB.

Dyp splittelse

Kostunicas uttalelse fjerner den siste tvil om at de forskjellige partiene i regjeringen er på kollisjonskurs med hverandre.

– Dette er en stor dag. Jeg håper Serbias innbyggere gir oss mandat 3. februar til å undertegne denne avtalen, sa utenriksminister Vuk Jeremic om avtaleutkastet den 28. januar.

– Ingen vil stoppe undertegnelsen av avtalen, sier visestatsminister Bozidar Delic ifølge den private kringkastingen B92. Han mener avtalen er i samsvar med resolusjonen om Kosovo som Serbias nasjonalforsamling vedtok i slutten av desember. Men det er uklart hvordan saken vil ende, og det er kort tid til å ta avgjørelser.

Avtalen som EU har foreslått, sier ingenting om Kosovo. Den er en avtale om friere handel, politisk dialog, visumfri innreise for serbere til EU og utdanningssamarbeid.

Tvang

Kostunica mener forslaget til samarbeidsavtale med EU kun er ment å tvinge Serbia til å godkjenne Kosovos løsrivelse.

– Det å skrive under på EUs forslag vil i virkeligheten bety å skrive under på en enighet om Kosovos uavhengighet og gjøre Serbia til den første staten som indirekte anerkjenner et selvstendig Kosovo, sier Kostunica.

Uttalelsen kom dagen etter at EU mandag formelt besluttet å sende en administrasjon til Kosovo for å overta deler av FN-administrasjon UNMIKs oppgaver.

Kostunica betegner EUs beslutning som «ulovlig».

– Sammen med albanske separatister skaper EU i strid med folkeretten en fiktiv albansk stat på Serbias territorium, sa han i erklæringen.

Kosovo-oppdrag

EU-vedtaket ble fattet gjennom skriftlig prosedyre, og bare Kypros markerte uenighet ved å avstå fra å støtte oppdraget. Kypros har nære forbindelser til Serbia.

Men datoen for når de 1.800 politifolkene og juristene skal utplasseres er ennå ikke bestemt. EUs utenriksministre vil trolig ta neste avgjørelse om utplassering av styrken på et møte i Brussel 18. februar, sier EU-diplomater.

Planene ble formelt godkjent dagen etter at proeuropeiske Boris Tadic ble gjenvalgt som president i Serbia.

Serbiske aviser skrev om den forestående regjeringskrisen allerede tirsdag morgen. Infrastrukturminister Velimir Ilic sa til avisen Press at han ventet nyvalg allerede 11. mai. Da skal det etter planen holdes lokalvalg.

I KNIPE: Serbias president Vojislav Kostunica mener forslaget til samarbeidsavtale med EU kun er ment å tvinge Serbia til å godkjenne Kosovos løsrivelse.
IVAN MILUTINOVIC