Colombo: Sri Lankas tidligere hærsjef Sarath Fonseka stilles for krigsrett. Tusenvis av tilhengerne hans demonstrerer mot rettssaken, som trolig vil øke den politiske spenningen i landet.

Rettssaken startet i Colombo tirsdag morgen, men ble utsatt etter kort tid, etter at Fonsekas forsvarer mente domstolen ikke hadde legitimitet. Han nektet også å godkjenne valget av flere av medlemmene av militærdomstolen.

Fonseka, som tapte presidentvalget i januar mot sittende president Mahinda Rajapakse, er tiltalt for å ha drevet politisk virksomhet mens han ennå var militær leder. Fonseka ble arrestert i februar etter anklager om at han planla et kupp mot den sittende regjeringen.

Motstandere

Fonseka og Rajapakse sto sammen i kampen mot den tamilske LTTE-geriljaen. Men da borgerkrigen sluttet i fjor, ble de to raskt motstandere.

Den tidligere hærsjefen sier han verken vil nekte eller innrømme skyld fordi han mener retten ikke har juridisk myndighet til å etterprøve tiltalepunktene. Han mener anklagene er politisk motiverte og har som hensikt å hindre ham i å stille som kandidat i valget på ny nasjonalforsamling neste måned.

Tåregass

Tusenvis av Fonseka-tilhengere demonstrerte mot rettssaken i Colombo tirsdag. Demonstrantene mener arrestasjonen av Fonseka er ulovlig, og setter spørsmålstegn ved at han stilles for en militær domstol når han ikke lenger er i uniform. De krever også at saken henlegges og Fonseka løslates.

Demonstrantene blokkerte flere gater i Colombo, og politiet skjøt tåregassgranater for å spre dem.

Rettssaken vil etter planen tas opp igjen 6. april.

FOR RETTEN: Sarath Fonseka.
Rafiq Maqbool
STORE DEMONSTRASJONER i Colombo i forbindelse med starten på krigsrettsaken mot Sarath Fonseka.
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS