— Om lag 2.000 militsmedlemmer har strømmet inn i provinsen, så vi kunne ikke gjøre motstand. Jeg forlot provinshovedstaden sammen med politisjefen, ordføreren og andre representanter for myndighetene, sier guvernør Anayatullah Anayat på telefon til nyhetsbyrået AFP.

Han sier han håper å kunne erobre provinsen Faryab tilbake ved hjelp av de afghanske regjeringsstyrkene. Men i første omgang vil han forsøke å få politisk asyl i nabolandet Turkmenistan.

Advarsel

Soldatene til Dostum gikk torsdag inn i Faryabs hovedstad Meymanah, og protestene fra Afghanistans regjering har så langt vært nytteløse.

Samtidig som en delegasjon ledet av den afghanske viseforsvarsministeren Mohibullah møtte Dostum fredag, og oppfordret ham til å trekke seg ut av Faryab, fortsatte krigsherrens styrker erobringen av provinsen.

Dostum benyttet i stedet møtet til å komme med følgende advarsel til regjeringen:

President Hamid Karzai må avsette landets forsvars- og innenriksminister, hvis ikke kommer regjeringen hans til å mislykkes.

Sender soldater

Flere hundre soldater fra regjeringshæren er blitt sendt til provinsen for å gjenopprette ro og orden, men fredag kveld var det foreløpig ikke meldt om sammenstøt mellom militsen og de nasjonale styrkene.

Amerikanske krigsfly fløy lavt over Dostums hjem, uten at dette fikk krigsherren til å stanse offensiven sin.

Karzai har allerede forsøkt å kontrollere Dostum ved å gi ham en rolle i regjeringen. For tiden har han en posisjon som rådgiver for regjeringen, og tidligere har han hatt posten som viseforsvarsminister.

De siste dagenes hendelser viser hvor store problemer USA-støttede Karzai har med å utvide sin egen myndighet til Afghanistans provinser, hvor de ulike krigsherrene har sittet på makten i en årrekke.