I de første nyhetsmeldingene i mars, etter at Jessicas bilkolonne hadde kjørt seg bort og blitt angrepet, het det at hun var blitt skutt og knivstukket i nærkamper. I såret tilstand skulle hun ha kjempet for å beskytte sine soldatkolleger.

— Hun kjempet til døden. Hun nektet å bli tatt til fange, sa en amerikansk offiser, mens Jessica fortsatt var savnet.

informasjonsapparatet fôret journalister med løgner som opphøyet Jessica til en blanding av Jeanne d'Arc og Prillar-Guri, før virkeligheten langsomt sivet inn i de amerikanske nyhetsmediene.

Redningsoperasjonen som brakte kvinnen ut av et irakisk sykehus var heller ikke fullt så heroisk som de militære videoopptakene ville ha det til.

Soldatene som deltok møtte ingen motstand, viste det seg. Jessica var blitt behandlet for sine skader av irakiske leger.

Og hun ble ikke behandlet for skuddskader og knivstikk, men for brudd som hun pådro seg da jeepen hennes kjørte inn i kjøretøyet foran.

Disse små detaljene var glemt da Jessica Lunch tirsdag ble brakt hjem til Palestine i et Blackhawk militært helikopter.

Lynch er for lengst blitt hovedperson i en såpeopera som er kokt sammen og produsert av militær propaganda og patriotiske journalister.

— I USA spiller det ikke lenger noen rolle hva som er sant og hva som er løgn. Befolkningen er blitt vant til å godta hva som helst:

Sentimentale historier, løgner og trusler om masseødeleggelsesvåpen, sier utgiveren av tidsskriftet Harper's, John Mac Arthur til nyhetsbyrået Reuters.

Lynch selv husker ikke noe av det som skjedde. Ni andre amerikanere ble drept, da bilkolonnen deres kjørte feil vei og ble angrepet utenfor byen Nassiriya 23. mars.

— Feilen her er at nyhetsmediene trodde de kunne stole på regjeringen, sier Carolyn Marvin, en professor ved Universitetet i Pennsylvania.

(NTB)

Jessica Lynch mottok mandag Purple Heart-medalen for heltemodig innsats av general James B. Peake. Hun fikk også Bronze Star og the Prisoner of War Medal. (Foto: Reuters/Scanpix/U.S. Army - Brett McMillan)