KLAUS JUSTSEN

Det var avisen New York Times som brakte historien om henrettelsene som hadde skjedd rett for øynene på de fem kameratene samt lokalbefolkningen, og den ble senere vist på irakisk tv.

Onsdag ble det fra flere kilder i Pentagon bekreftet at man har fått rapport om henrettelsene. Det er uvisst hvilket grunnlag rapporten bygger på, men det kan være snakk om avlytting av samtaler mellom irakiske troppeenheter.

Etter at en gruppe mekanikere og teknikere var kommet på avveie i nærheten av byen, ble 12 meldt savnet i første omgang. Tv-opptakene viste bilder av fem soldater som var tatt til fange — alle oppga navn og hjemstat. Dessuten ble det vist bilder av fire lik i uniform. Flere av de drepte var skutt i hodet, noe som straks fikk ekspertene til å hevde at det ikke var snakk om sår som hadde oppstått i kamphandlinger.

Det er uklart hvor mange av de syv savnede soldatene som ble henrettet og ikke drept i kamphandlinger, slik det blir hevdet fra irakisk side. Imidlertid sier høytstående militære kilder til New York Times at «folk vil bli både forarget og rasende når sannheten kommer for dagen».

Andre observatører påpeker at flere av de fem soldatene virket usedvanlig skremt, tatt i betraktning at de ble filmet først flere timer etter at de var falt i irakisk bakhold. Soldatenes øyne flakket mellom mannen som forhørte dem og en annen person som befant seg utenfor kameraets rekkevidde. Deres oppførsel og ansiktsuttrykk kunne tyde på at de hadde opplevd ting som fikk dem til å frykte for livet.

Hvis rapportene om henrettelser etter å ha blitt tatt til fange skulle bli bekreftet, blir det nye eksempler på hva amerikanerne betegner som en rekke krigsforbrytelser. Irakiske soldater skal ha heist hvitt flagg som om de ville overgi seg - for så å åpne ild mot de allierte soldatene. De skal også ha benyttet sykehus som base og lager for ammunisjon og våpen.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende