— Vi har sagt klart ifra om hva som trengs. Det har ikke endret seg, sa NATOs øverstkommanderende, den amerikanske generalen James L. Jones, under et frokostmøte med journalister i Belgia i går. Han snakket om Afghanistan, og slo fast at han fortsatt mangler 15 prosent av de styrkene NATO-landene tidligere er blitt enige om å stille opp med.

Mankoen i det urolige sør er på ca. 1500 soldater - infanterister og spesialstyrker - i tillegg til helikopter- og flykapasitet. Jones' store problem er at alle medlemsland synes de bidrar med mer enn nok. Og at alle har argumentene klare når de blir presset.

— Dersom alle andre hadde bidratt med like mange soldater per innbygger som Norge, ville dette ikke vært noe problem, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen da hun besøkte Brussel sist uke. Hun hadde ordene i behold: Bare Nederland har flere soldater per hode i Afghanistan enn Norge, som stiller med 118 soldater per million innbyggere.

Danmark «størst» totalt

Men det finnes også andre regnestykker. Forsvarsministeriet i Danmark har utarbeidet en statistikk som viser bidragene til NATOs operasjoner totalt - ikke bare i Afghanistan - for åtte utvalgte land. Statistikken deler danskene villig med journalister. Danmark ligger suverent på topp, med 236 utsendte per million innbyggere. Norge havner langt nede på sjette plass, med bare halvparten av Danmarks innsats. Det er den danske NATO-styrken på Balkan som slår sterkt ut til deres fordel.

Andre NATO-land har andre tall å vise til. USA har mer enn dobbelt så mange soldater under ISAFs kommando som noe annet land. Også Storbritannia kan peke på at deres bidrag er mye større enn de andres.

Tyskland: 40 prosent

Tyskland er det NATO-landet som er under størst press for å stille opp i sør - både fordi de har så mange soldater i det nokså fredelige nord, og fordi de tyske soldatene er underlagt spesielt strenge restriksjoner hjemmefra på hva slags oppdrag de kan utføre.

Kansler Angela Merkel forsvarte senest i går den tyske avgjørelsen om å holde soldatene der de er. Også hun hadde tall å slå i bordet med.

— Tross alt lever 40 prosent av den afghanske befolkningen i dette området, sa Merkel om det tyske ansvarsrådet, da hun talte til det tyske parlamentet.

Tar på for canadierne

Det sørgeligste regnestykket viser hvem som har mistet flest soldater. Det er denne kostnaden alle frykter mest, når det kommer til stykket.

350 amerikanere er drept i Afghanistan siden krigen begynte, ifølge nettsiden iCasualties.org. 42 canadiere, 41 briter, 19 spanjoler og 18 tyskere har også kommet hjem i kister.

Norge har mistet en soldat i Afghanistan: Grenader Tommy Rødningsby (29) fra Toten ble skutt på patrulje i Kabul i 2004, og døde av skadene.

Canada er ett av landene der de høye tapstallene tar på.

— Hvor mange bataljoner trengs det for å beskytte flyplassen i Kabul? sa kanadiernes nestkommanderende, oberst Fred Lewis, til den kanadiske avisen The Globe and Mail denne uken - åpenbart irritert over at så store styrker sitter i relativ trygghet i de mer fredelige delene av Afghanistan.

MISSION IMPOSSIBLE?: - Her, i denne helt spesielle ørkenen, dannes fremtiden til verdens sikkerhet i begynnelsen av det 21. århundre, sa statsminister Tony Blair da han mandag denne uken besøkte britiske soldater i Helmand-provinsen vest i Afghanistan. Siden krigen startet har 41 briter har kommet hjem i kister.
TOBY MELVILLE