Libanons statsminister Fouad Siniora sa mandag at mer enn 40 mennesker ble drept i det han kalte en bevisst massakre på sivile i den sørlibanesiske landsbyen Houla. Houla ligger nær frontlinjen i den israelske offensiven mot Hizbollah-geriljaen.

– For kort tid siden skjedde det en forferdelig massakre i landsbyen Houla, en overlagt massakre, der mer enn 40 mennesker led martyrdøden, sa Siniora på et krisemøte med arabiske ministere i Beirut. Politiet i landsbyen opplyste at seks hus ble jevnet med jorda.

Dødelig

Hvis Sinioras tall blir bekreftet, vil angrepet mot Houla være det blodigste så langt i den israelske offensiven i Libanon. Minst 27 andre sivile skal ha blitt drept i en serie angrep mot andre mål rundt om i landet mandag.

I ett av de mest omfattende av disse angrepene ble sju mennesker drept og fem såret da bomber traff et hus i Ghassaniyeh sør for havnebyen Saida fire mil sør for hovedstaden Beirut. Få minutter senere ble fire sivile drept i bombing av landsbyen Kfar Tebnit øst for Saida.

I sør var havnebyen Tyr avskåret fra resten av landet etter en angrepsbølge. Israelske fly gjennomførte tidlig på morgenen fem angrep mot Beiruts sørlige forsteder, der store røykskyer steg til værs fra tre ulike områder.

Rakett

Fem israelere kom lettere til skade da Hizbollah mandag skjøt 83 Katjusja-raketter mot det nordlige Israel, opplyste politifolk. Til sammen 19 av disse rakettene landet i ulike byområder, og siden konflikten brøt ut 12. juli er det nå avfyrt nesten 3.000 raketter mot Israel.

En delegasjon fra Den arabiske liga skulle mandag reise til New York for å forsøke å få endret et resolusjonsforslag i Sikkerhetsrådet med sikte på å få stanset krigen i Libanon. Innholdet i endringsforslaget er ikke gjort offentlig kjent.

Men det er ventet at ligaen vil gi støtte til en sjupunktsplan som statsminister Siniora har lagt fram. USAs utenriksminister Condoleezza Rice sa mandag at hun har vært i kontakt med libanesiske og israelske ledere om Sikkerhetsrådets arbeid med konflikten.

Utsatt

Fire av FNs mest fremtredende menneskerettseksperter sa mandag at de har utsatt en reise til Libanon på grunn av krigshandlingene mellom Hizbollah og Israel. Ved FN-hovedkvarteret i New York fortsatte arbeidet for å samle støtte til en resolusjon om slutt på krigen i Libanon.

– Vi trenger en rask og effektiv våpenhvile, sa Fouad Siniora til mediefolk i Beirut. Men ifølge diplomater i New York så det ut til at en avstemning om en resolusjon om krigen i Libanon ikke kunne finne sted før tirsdag.

USA og Frankrike fikk mandag utsatt en votering i Sikkerhetsrådet om en slik resolusjon, etter libanesisk motstand. Libaneserne har krevd at en resolusjon må omfatte krav om tilbaketrekning av de rundt 10.000 israelske soldatene som nå står i Libanon.

KRIGEN FORTSETTER: Røyk stiger til værs etter et israelsk flyangrep mot en forstad til Libanons hovedstad Beirut mandag. Mens krigen i Libanon raste videre, kom det ingen tegn til gjennombrudd i det diplomatiske arbeidet for en våpenhvile.
scanpix
TRUFFET: Brannfolk gransker skader på en bygning som ble truffet av en Katjiusja-rakett i byen Kiryat Shmona nord i Israel mandag.
SCANPIX
I RUINENE: En sivil libaneser vandrer gjennom ruinene av hus som er ødelagt i israelske flyangrep mot de sørlige forstedene i Beirut. Den diplomatiske dragkampen om en slutt på krigen fortsatte også. men det var ikke ventet at FNs sikkerhetsråd ville stemme over et resolusjonsforslag før tirsdag
scanpix