JØRGEN ULLERUP

Kuwait

Ruter ble blåst ut og takplater revet ned under trykkbølgen. Svære ståldragere som holder en bro ute i Persiabukten ble vridd som bløte sugerør der missilet slo ned 20 meter ut i vannet.

Krigen kom for alvor til Kuwait by da et irakisk missil omkring kl. to lokal tid natt til i går slo ned utenfor det eksklusive kjøpesenteret Souk Sharq. Senteret var stengt, så Kuwait slapp billig. Kun en enkelt ansatt ble lettere skadd, og ifølge tsjekkiske spesialister fulgte det verken kjemiske eller biologiske våpen med raketten.

«Betaling» for nødhjelp

I motsetning til tidligere angrep hørtes ingen luftsirener før eller etter angrepet. Noe som fikk eksperter til å spekulere i om det kanskje var snakk om et såkalt silkeormsmissil, som flyr så lavt at det ikke kan avsløres av radarsystemer.

I går samlet mange nysgjerrige seg utenfor senteret for å vurdere skadene og for å se kuwaitiske froskemenn i aksjon da de dykket for å finne rester av missilet. Flere uttrykte sinne over at Kuwait blir betalt med missiler for nødhjelpen landet sender til irakerne.

— Selvfølgelig er vi alle sjokkert, for det viser at irakerne tross kampene stadig har overskudd og kapasitet til å ramme Kuwait. Nå kan de se på tv der missilet slo ned, og kanskje sikter de bedre neste gang, mener den 21-årige kuwaitiske datateknikeren, Mohammed Al Nejadi.

Katastrofe for økonomien

Kuwaits emir, sheikh Jaber Al Sabah, har sitt imponerende strandpromenade-palass liggende kun et par kilometer fra kjøpesenteret. Det kan bli et av irakernes mål i de kommende uker.

— Nå er krigen for alvor begynt også i Kuwait. Det bekymrer meg sterkt, for jeg tror at den kommer til å vare lenge, sier den 26 år gamle indiske teknikeren i Kuwaits flyselskap, Joe Pinto.

Frykten deles av mange andre, som libaneseren Jamal Kaafarani, 33-årig visedirektør i en kuwaitisk bank. Han hørte ikke selv braket, men mottok kort etter en SMS fra fetteren sin i London.

— Krigen har allerede en katastrofal effekt på økonomien. Alle fortalte oss at den høyst ville vare to uker, men nå er det klart at den vil vare mye lenger. Jeg håper at amerikanerne raskt avslutter den.

Også farlig i bil ...

Og så er det selvfølgelig dem som advarer mot å få panikk. Som Jacob Koshy, indisk planlegger i Kuwaits oljeselskap, KPC.

— Det er alltid en risiko for å dø, også når man kjører bil eller setter seg inn i et fly. Men jeg er kristen og tror på Gud, og det viktigste er å komme til himmelen. Min familie ringer konstant fra India og oppfordrer meg til å komme hjem. Men det er ikke farligere her enn så mange andre steder. Konsentratet av nyheter om krig og ødeleggelse på tv får folk til å få panikk, sier han.

42-åringen har ellers minst tre gode grunner til å frykte de irakiske missilene. Sarah på seks år, Sonya på åtte og Sanoy på ni, som nyter en ukes ferie med pappa.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

ØDELAGT: Denne broen som leder ut fra et eksklusivt kjøpesenter ble rammet av et missil i går morges. <br/>Foto: CARSTEN INGEMANN