Jan Tystad, LONDON

— Rent formelt har statsministeren rett til å gå til krig uten å spørre parlamentet. Han kan også gå i koalisjon med opposisjonen og dermed sikre seg et flertall. Winston Churchill førte annen verdenskrig ved hjelp av Labour-opposisjonen. Men politisk er det ikke smart av Tony Blair å gå til krig, uten støtte fra medlemmene i Labour, sier politisk redaktør i The Guardian Michael White til Bergens Tidende.

«Usedvanlig uforsvarlig»

Søndag truet bistandsminister Clare Short med å trekke seg hvis Blair erklærer krig sammen med president Bush og uten FNs velsignelse. I et BBC-intervju sa hun at hun ikke «kan godta et slikt brudd på internasjonal rett» og hun kalte Blairs holdning «usedvanlig uforsvarlig». Short fikk ikke sparken i går, men flere kolleger kritiserte henne og sa at det var hun som opptrådte uforsvarlig med å komme med en slik uttalelse mens Blair arbeider dag og natt for å få i stand en ny resolusjon i FNs sikkerhetsråd.

Clare Short har nå gjentatt offentlig noe hun tidligere antydet, nemlig at hun ikke kan sitte i en regjering som går til krigen uten FNs velsignelse. I det britiske arbeiderparti Labour har Blairs politikk og hans iver etter å tekkes president Bush, ført til en dyp splittelse. For to uker siden gjorde 121 underhusmedlemmer opprør ved å stemme mot regjeringen i en Irak-avstemning.

Nå krever underhusmedlemmene at de skal få stemme før Blair og Bush erklærer krig mot Saddam Hussein. Blair behøver ikke å legge saken frem i Underhuset, han kan på egen hånd avgjøre om britene skal gå til krig, men spør han Underhuset, vil han oppleve et enda større opprør enn for to uker siden. Det ble i de siste søndagsavisene anslått at hvis det blir en ny avstemning, vil over 200 Labourmedlemmer av Underhuset stemme mot krig og en rekke juniorministere og politiske sekretærer vil gå av i protest. Labour har et flertall på 174 og det betyr at Blair trenger de konservatives støtte for å få flertall.

Flere britiske aviser er enige om at Tony Blair blir stadig mer isolert fra sine partimedlemmer og velgere. Den store demonstrasjonsmarsjen i London, der mellom en og halvannen million deltok for to uker siden, viste tydelig hvor upopulær en krig mot Irak er.

Hvis det blir en avstemning igjen i Underhuset om krig, vil 30-40 juniorministere og politiske rådgivere gå av.

Mange utmeldinger

Siden krigsforberedelsene mot Irak begynte, har utmeldingene av Labour økt. Partiet hadde etter at Tony Blair vant valget i 1997 i alt 405.000 medlemmer, nå er medlemstallet sunket til 272.000. Den største utmeldingen har skjedd det siste halve året etter at britene begynte å forberede invasjon og sendte tusenvis av soldater i tillegg til krigsskip og fly til områdene rundt Irak.

Det store frafallet i medlemsmassen er alvorlig for partiet og regjeringen hvis de ønsker å beholde makten og vinne neste valg. Blairs egen stilling er truet hvis det blir en langvarig krig mot Irak.

Søndag trakk en av de politiske sekretærene, Andrew Reid, seg fra regjeringen. Han arbeidet som politisk rådgiver for miljøvernminister Margaret Beckett. Om kvelden kom den bombastiske erklæring fra bistandsminister Clare Short om at hun vil trekke seg dersom det blir en krig som FN ikke har godkjent.

En annen som truer med å trekke seg fra regjeringsarbeid er Robin Cooks statssekretær Ken Purchase som sa til Mail on Sunday: «Hvis krigen settes i gang til tross for et FN-veto, kan jeg ikke fortsette som medlem av regjeringen.» Samme holdning har Anne Campbell som er statssekretær for handelsminister Patricia Hewitt og Michael Jabez Foster som arbeider for riksadvokaten. Tony Blair har hittil ikke lyttet til opposisjonen i sitt eget parti.

«Hjelp» til Blair

Den politiske kommentatoren Peter Kellner i Evening Standard antydet i går at Clare Short kan ha hjulpet Blair med sin trussel om å forlate regjeringen. Han kan nå si til president Bush at krigen må utsettes ellers bryter det britiske regjeringspartiet sammen og Bush kan miste en god venn hvis Tony Blair tvinges til å gå av som partileder og statsminister.

PRESSET STATSMINISTER: Tony Blair risikerer å «sprenge» Labour hvis han går til krig med Bush – uten FN.
FOTO: SCANPIX