Rice er i Midtøsten i et forsøk på å få den skakkjørte fredsprosessen mellom palestinere og Israel på fote igjen. Harde kamper og angrep har den siste uken kostet minst 120 palestinere og én israeler livet.

Abbas kunne imidlertid ikke love Rice at han vil ta opp igjen samtalene med Israels statsminister Ehud Olmert med det første. I stedet insisterte den palestinske presidenten på at det først må komme i stand en våpenhvile på Gazastripen.

– Jeg understreker viktigheten av at det kommer i stand en våpenhvile på Gazastripen og Vestbredden, slik at vi kan gjøre 2008 til et fredens år. Det er vårt mål, sa Abbas på en pressekonferanse etter møtet med Rice, ifølge nyhetsbyrået AP.

Han påpekte at Israels blokade av Gazastripen også stenger for en videre fredsprosess.

Gir Hamas skylden

Condoleezza Rice innrømmet tirsdag at arbeidet med å få i gang samtaler etter volden de siste dagene, er vanskelig.

– Alle parter må være innstilt på fred. Det vi forsøker å oppnå er ikke enkelt, men jeg tror vi kan klare det, sa Rice etter møtet med Abbas, der hun også ba Israel anstrenge seg for å spare sivile i angrepene mot Gazastripen.

Tidligere på dagen hadde hun samtaler med den egyptiske utenriksministeren Ahmed Abu al-Gheit og president Hosni Mubarak i Kairo, der hun la mesteparten av skylden for voldshandlingene på islamistbevegelsen Hamas.

– De som avfyrer raketter mot Israel, er ikke interessert i fred. Det Hamas gjør, er å så ustabilitet.

– Det er åpenbart at de blir bevæpnet av Iran, la hun til.

– Vil likvidere Hamas-ledere

Lektor ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo, Dag Tuastad, mener Israel ser at tiden kan være moden for å ta flere Hamas-ledere av dage.

– Israelerne ser at den internasjonale motstanden mot angrepene på Gazastripen er liten, og at dette derfor kan være tiden for å likvidere lederskapet i Hamas, sier Tuastad til NTB.

Han mener gevinsten etter slike drap i tilfelle kun vil være kortsiktige, slik som etter drapene på Sjeik Ahmed Yassin og Abd al-Aziz al-Rantissi i 2004.

De to lederne ble tatt av dage med få ukers mellomrom, men Hamas overlevde likevel som organisasjon og vant det palestinske valget i januar 2006.

– All konfliktforskning tilsier at jo sterkere form for undertrykking, jo sterkere vil motstanden være. Israel har imidlertid gjort lite for å motivere palestinerne til forhandlinger, fastslår Tuastad.

Førsteamanuensis Bjørn Olav Utvik ved samme institutt ser i tillegg få tegn til at Hamas er særlig svekket etter kampene med Israel.

– Støtten vil alltid variere, men det skulle også bare mangle når man tar situasjonen på Gazastripens i betraktning, sier han.

SCANPIX