Tel Aviv/Oslo: Torsdag ble Israels ambassadør i London, Ron Prosor, kalt inn på teppet i britisk UD, der han ble avkrevd en forklaring på hvorfor seks av medlemmene i dødsskvadronen var utstyrt med pass utstedt til britiske statsborgere bosatt i Israel.

Israel har tidligere lovet å ikke benytte britiske pass i slike operasjoner, og britene er derfor opprørte. Statsminister Gordon Brown har varslet full gransking og sender etterforskere til Dubai.

Israels ambassadør i Irland, Zion Evroni, måtte også inn på teppet torsdag og forklare irsk UD hvordan det kunne ha seg at tre av drapsmennene var utstyrt med irske pass.

I Paris og Berlin vil myndighetene ha svar på hvorfor minst ett fransk og ett tyske pass ble benyttet.

Uvitende

Israelske medier har kontaktet flere av dem passene opprinnelig var utstedt til, som stiller seg helt uforstående til det hele.

En av dem gjennomgikk nylig firedobbel bypassoperasjon og konstaterer tørt at han neppe ville ha egnet seg til oppgaven, mens andre er opprørte og frykter at de vil bli etterlyst via Interpol for drapet i Dubai.

Mahmoud al-Mabhouh, som var en av grunnleggeren av Hamas-bevegelsen væpnede gren og angivelig sentral i smugling av våpen til Gazastripen, ble funnet død på et hotellrom i Dubai 20. januar. Dødsårsaken skal ha vært kraftig elektrosjokk mot hodet og kvelning.

Lillehammer

Israelske myndigheter benekter offisielt at israelsk etterretning sto bak, men flere mener at organiseringen og gjennomføringen av drapet på Mabhouh bærer umiskjennelig Mossads stempel.

Israelsk etterretning har tidligere likvidert hundrevis av palestinske ledere og aktivister i inn— og utland. I 1973 ble en uskyldig marokkansk kelner offer for en forveksling og drept foran øynene på sin norske kone å Lillehammer.

Dødsskvadronen i Norge talte minst 15 personer, som også opererte under falsk identitet. En av dem som ble pågrepet, Silvia Rafael, utga seg for å være en canadisk fotograf, mens flere av de andre agentene var utstyrt med britisk og fransk pass.

Gjentatte ganger siden er det avslørt hvordan israelsk etterretning har forfalsket andre lands pass, noe som har skapt diplomatisk røre.

Fadese i Amman

For statsminister Benjamin Netanyahu vekker avsløringene etter drapet på Mabhouh trolig vonde minner.

I 1997 sendte han som statsminister en dødsskvadron fra Mossad til et annet vennligsinnet arabisk land, Jordan, der de forsøkte å likvidere Hamas-lederen Khaled Meshaal ved bruk av gift.

Meshal overlevde, flere av agentene ble pågrepet og Netanyahu ble tvunget til å løslate Hamas-bevegelsens åndelige overhode Ahmed Yassin for å få dem utlevert.

Fadesen endte med at den daværende Mossad-sjefen måtte gå, og Canada var ikke nådig da det ble kjent at de israelske drapsmennene hadde benyttet canadiske pass.

Debatt i Israel

Opprullingen av drapet i Dubai har utløst kraftig debatt i Israel om hvor klokt det egentlig er å likvidere palestinske ledere som Mabhouh.

Aviskommentatorer minner om at nye ledere alltid venter i kulissene, mens andre påpeker at Hamas de siste årene har vist større forhandlingsvilje og mer tilbakeholdenhet i sine angrep mot israelske mål enn noensinne.

— Likvidasjoner som dette har ingen langvarig effekt på maktbalansen, slår den israelske forfatteren og etterretningseksperten Yossi Melman fast i avisen Haaretz.

BLE OVERVÅKET: To av de mistenkte for drapet i Dubai vises på et overvåkingsbilde.
HO