Støre kom med forslagene da han torsdag formiddag innledet på Midtøsten-konferansen «Madrid + 15», eller «Madrid 15 år etter», i den spanske hovedstaden.

– Vi trenger et nytt engasjement, sa Støre og advarte moderate, engasjerte krefter mot å overlate arenaen til ekstreme krefter.

– Noen frykter moderasjon og engasjement. Vi må nekte dem vetorett. Hvis det internasjonale samfunn ikke engasjerer seg, overlates arenaen til ekstremister.

Israelsk-palestinsk Både Støre og andre offisielle innledere understreket at den israelsk-palestinske konflikten fortsatt står i sentrum for å finne en israelsk-arabisk fred, selv om hver enkelt konflikt må løses separat.

– Vi må bryte voldsspiralen og skape dialog. Dialog er ikke tegn på svakhet, sa Støre, som roste palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Ehud Olmert for deres mot da de møttes for kort tid siden.

Støre kom med en sterk oppfordring til den såkalte Kvartetten – USA, EU, Russland og FN – om å ta initiativ og ledelse i fredsprosessen. Han oppfordret samtidig USA til å engasjere seg sterkt i den israelsk-palestinske prosessen.

Bildt: Haster Sveriges utenriksminister Carl Bildt understreket i sitt åpningsinnlegg at det haster svært med å finne en fredsløsning i Midtøsten. Ved siden av den israelsk-palestinske konflikten minnet han om Iran.

– Vi trodde at tiden arbeidet for fred. Det er ikke lenger sikkert. Spenninger bygger seg opp som nærmer seg bristepunktet, sa han. Han advarte mot å gå bakover: – Vi må gå mot fred. Det er kanskje ikke mye tid.

Det er stor spenning knyttet til Irans atomvåpenprogram og president Mahmoud Ahmadinejads gjentatte trusler om å utslette Israel, noe israelerne tar på største alvor. Israel har ikke utelukket å angripe de iranske atomanleggene.

Private arrangører Konferansen er arrangert av flere ikke-statlige organisasjoner, blant annet den anerkjente tenketanken International Crisis Group (ICG), spanske Tres Culturas og den norske forskningsstiftelsen Fafo. Konferansen er støttet av regjeringene i Spania, Norge, Sverige og Danmark, og er et norsk-spansk initiativ.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland leder konferansens gruppesamtaler om det israelsk-palestinske spørsmålet og får dermed en viktig rolle.

– Vi må prøve å skape en positiv ramme. Alt ligger egentlig på bordet, og alle vet hvordan en løsning mer eller mindre må se ut, sier han til NTB.

Formålet med konferansen er nettopp å sette i gang prosesser som kan utvikle seg til politiske resultater, til tross for den fastlåste situasjonen på regjeringsplan i Midtøsten.

Midtøsten-konferansen i Madrid i 1991 førte ikke i seg selv til store, konkrete resultater, men la grunnlag for en rekke fredsprosesser de neste åtte-ni årene.

Viktige personer Selv om konferansedeltakerne i prinsippet er privatpersoner eller representanter for ikke-statlige organisasjoner, ligger det er stort arbeid bak å sikre viktige deltakere.

Fra USA deltar blant andre Dan Kurtzer, tidligere ambassadør til Israel og Egypt, og Rob Malley, tidligere Midtøsten-direktør for USAs nasjonale sikkerhetsråd. Fra Egypt er president Mubaraks rådgiver Osama al-Baz en av flere.

Fra palestinerne deltar Hanan Ashrawi fra palestinernes nasjonalforsamling og Mustafa Barghouti som to av fem, mens Israels tidligere utenriksminister Shlomo Ben-Ami og Uri Sagie, tidligere militær etterretningssjef, er to av elleve israelske deltakere. Syria deltar med blant andre Riad Daoudi, juridisk rådgiver i Syrias UD. (©NTB)