— Vi stoler ikke på regjeringen. Den er korrupt, definitivt. Alt foregår i hemmelighet. Regjeringen er skyld i all elendigheten på Island. Derfor krever vi at den må gå, sier Steingunn Rögnvaldsdottir.

Sammen med tre-fire andre studenter fra Islands Universitet står hun midt i flokken med plakater der det blant annet står «Grill svinene» og «Noen ligner mer på grisen enn andre».

Dette er åttende lørdag på rad islendingene samler seg foran Alltinget i protest mot politikere og finansfolk som har ført landet ut i en dyp økonomisk krise.

- Regjeringen må gå!

— Jeg er meget fornøyd med at stadig flere møter opp og demonstrerer mot korrupsjonen og kameraderiet i islandsk politikk og samfunnsliv. I dag tror jeg det minst var ti tusen mennesker, sier Hördur Torfason, sanger og skuespiller, som har stilt seg i spissen for den folkelige protesten.

Til massiv applaus fra folkemengden lanserte han følgende krav:

  • Regjeringen må gå.
  • Nyvalg til Alltinget straks.
  • Ledelsen i sentralbanken må gå straks.
  • Ledelsen i kredittilsynet må gå straks.
  • Nye regler må styre politikken.Ikke yrkesdemonstranter

Den store demonstrasjonen forløper helt stille og fredelig denne lørdagen, i motsetning til forrige helg da det var tilløp til tumulter.

Så er det da heller ikke yrkesdemonstranter som hutrer seg gjennom den tre kvarter lange seansen, snarere tvert imot. Den pelskledde kvinnen med plakaten «Bort med de vanvittige lederlønningene» er langt på vei representativ for den pent antrukne voksne forsamlingen.

Uklare krisetegn

Men de alvorlige ansiktene minner i hvert fall om at dette er et land som dag for dag kjører seg mer og mer fast i lavaen. Når man ferdes rundt i den islandske hovedstaden er ikke det inntrykket like tydelig. På restaurantene er det vanskelig å få bord, i gatene vanskelig å finne parkering og i butikkene handles det tilsynelatende som før.

Mange er sagt opp etter at bankene kollapset og den økonomiske krisen ble total i oktober. Men de fleste har lønn i tre måneder etter oppsigelsen, så alle snakker om at det er først i februar krisen virkelig blir synlig.

Stadig flere oppsigelser

Og fortsatt kommer oppsigelsene tett som hagl. Torsdag sa et stort byggevarefirma opp 200 ansatte. Fredag fikk 30 journalister i RUV, som er Islands svar på NRK, sparken i tillegg til like mange prosjektansatte og frilansere.

Også den gamle storavisen Morgenbladid er ille ute. Den sparket i oktober 50 ansatte, blant dem 30 journalister. På lønningsdagen fredag hadde den bare delvis penger til betaling, og i dag er styret innkalt til krisemøte.

Hvor er RUV?

På folkemøtet foran Alltinget i går fikk også de islandske mediene sitt pass påskrevet.

— Hvorfor viser ikke RUV disse protestene? Folk ute på landet vil gjerne være med, men får ikke vite hva som skjer, sa forfatteren Illugi Jökulsson som var en av gårsdagens tre hovedtalere.

Også skuespiller Stefan Jonsson sa at mediene ikke har gjort jobben sin. - Ingen journalist har stilt de riktige spørsmålene for å få frem hvordan de islandske lederne innen politikk og finans har brukt makten sin, sa han.

— Den neoliberale klikken skal betale, ikke vi, var hovedbudskapet til både Jökulsson, Jonsson og fritidsleder Kristin Tomasdottir, som holdt dagens tre appeller. Så løste demonstrasjonen seg rolig opp før folk søkte sted for opptining. Heldigvis ligger kafeene og restaurantene ganske tett rundt Alltinget.

Stoler ikke på partiene

— Nå er tiden inne for å få inn nye ansikter i alle ledende posisjoner i dette samfunnet. Partiene har også sviktet. Når vi krever nyvalg, vil vi også prøve å stille lister med nye dyktige mennesker.

Han får full støtte av Rebekka Sigurdardottir, som sier hun både er trist og bekymret for Islands fremtid.

— I dag er det for tett kobling mellom politikk og business. Hensynet til samfunnet har tapt. Nå blir vi tvunget til å konsentrere oss om de virkelige verdiene. Vi vil ha slutt på korrupsjon, og da trenger vi heller ikke partiene, sier hun.

Jan M. Lillebø
Jan M. Lillebø