30. januar 1972 åpnet britiske soldater ild mot en demonstrasjonsmarsj i den nasjonalistiske bydelen Bogside i Londonderry, Nord-Irland. Tilbake på slagmarken lå 13 døde og 14 sårede, en av de sårede døde senere.

Den britiske regjeringen satte straks ned en granskingskommisjon (Widgery-rapporten) som la frem sitt resultat allerede etter ti uker. Men familiene til de drepte og sårede tok klar avstand fra konklusjonen, de mente det var ren hvitvasking fordi en rekke nøkkelbevis var utelatt.

5000 sider

Så — i 1998 - valgte daværende statsminister Tony Blair å nedsette en ny granskingskommisjon, denne gang med høyesterettsdommer, Lord Sville som leder. Saville-kommisjonen avsluttet arbeidet i 2004 etter å ha avhørt flere hundre vitner. Men først senere tirsdag vil statsminister David Cameron annonsere offentliggjøringen av rapporten, som nå har kostet 12 års arbeid og 195 millioner pund (vel 1,8 milliarder kroner).

Allerede i natt fikk imidlertid familiene og dere juridiske rådgivere sine eksemplarer for å studere innholdet i det 5000 sider store dokumentet.

Symbolet på Nord-Irland-konflikten

Bloody Sunday var ikke den blodigste, men den klart mest kontroversielle hendelsen under den lange konflikten i Nord-Irland. Den hadde som konsekvens at Nord-Irland-provinsen ble styrt direkte fra London etter at den britiske regjeringen fratok selvstyremyndighetene i Derry all makt.

Artikkelen fortsetter under bildet

PA

BLOODY SUNDAY: Britiske soldater tar dekning bak biler og sandsekker under skytingen i Derry på Bloody Sunday. Blant påstandene i Widgery-rapporten fra 1972 som Lord Saville har sett på, er at noen av de drepte skal ha vært bombemenn og båret våpen.

Eamonn McCann, en av de pårørende til Bloody Sunday-ofre, sier ifølge BBC at han «blir overrasket og dypt skuffet hvis den påstanden blir opprettholdt i Saville-rapporten».

— Alle demonstrantene var uvæpnede sivile, sier McCann.

Alle ubevæpnede?

Dette ble også akseptert av soldatene under avhørene, men de hevdet at uskylde ble skutt ved en misforståelse da de skjøt mot bevæpnede menn.

Det har vært spekulert i om Saville-rapporten vil hevde at noen var ulovlig drept.

IRA har innrømmet at en liten republikansk gruppe avfyrtre noen skudd den dagen.

Martin McGuinness, nåværende førsteminister i Nord-Irland, var i 1972 medlem av provisorske IRA. Han er avhørt av Saville-kommisjonen. Funn fra begge fløyene av IRA skal finnes i rapporten.

Ledere i hæren ...

Men de pårørende stiller seg først og fremst spørsmålet om det er tatt stilling til rollen til ledende personer i hæren og regjeringen den gangen i 1972.

RETTFERDIGHET: Megan Bradley (3) er slektning fra Bloody Sunday-offeret Jim Wray.
Peter Morrison