KRISTIN JANSEN, TORGEIR NORLING OG NTB

Landets mektige hærsjef, Anupong Paochinda, ber samtidig demonstrantene som okkuperer hovedflyplassen i Bangkok om å trekke seg tilbake.

Tusenvis av demonstranter fra Folkets allianse for demokrati (PAD) stormet flyplassen tirsdag og har siden lammet trafikken til og fra det populære ferielandet.

PAD er en løs koalisjon av rojalister, medlemmer fra landets gamle elite og middelklassen og har siden mai gjennomført demonstrasjoner med krav om at statsminister Somchai Wongsawat går av.

Løpegutt

Opposisjonen anklager Wongsawat for å være løpegutt for landets tidligere statsminister, den korrupsjonsdømte Thaksin Shinawatra som ble jaget i eksil av de militære i 2006

Oppslutningen om PADs demonstrasjoner har vært synkende etter at de okkuperte statsministerens kontor i august.

Da flere tusen demonstranter inntok Suvarnabhumi-flyplassen tirsdag, kom dette derfor som en stor overraskelse.

– Ikke kupp

General Anupong Paochinda var onsdag i krisemøte med representanter for regjeringen, næringslivet og sikkerhetsstyrkene. Under en pressekonferanse etter møtet understreket han at de militære ikke har planer om å gjennomføre et nytt kupp.

– Dette er ikke et kupp. Dersom et kupp ville ha gjort slutt på problemene, ville jeg ha gjennomført det. Men et kupp ville ikke ha løst noe, sa hærsjefen.

– Vi presser ikke regjeringen, men de bør la folket få anledning til å bestemme i nyvalg, fortsatte han.

– Regjeringen har fortsatt full autoritet, dette er en måte å løse problemene som har kastet landet ut i dyp krise, understreket Paochinda.

Advarer demonstrantene

Hærsjefen, som også tidligere har bedt statsminister Somchai Wongsawat om å gå av, kom samtidig med en klar advarsel til opposisjonen og ba demonstrantene om straks å trekke seg tilbake fra flyplassen og andre steder de okkuperer.

Demonstrantenes leder, Sondhi Limthongul, har tidligere avvist alle forslag om forhandlinger og gjort det klart at regjeringen først må gå av.

– Dere må gå av før vi setter oss ned og snakker, sa han til jublende tilhengere på flyplassen i Bangkok onsdag morgen.

Verken statsminister Wongsawat eller Limthongul har ennå kommentert uttalelsene fra general Anupong Paochinda.

Bergenser kommer ikke hjem

— Her er det ingen fly som lander eller tar av. Vanligvis går det bare to minutter mellom landinger og avganger. Nå er alt er helt dødt, sier Svein Ove Nilsen på telefon fra Bangkok.

De siste tre ukene har bergenseren bodd bare 30 minutter fra flyplassen og han har dermed full oversikt over flytrafikken. Natt til fredag skulle han etter planen reise hjem til Norge, men det blir det neppe noe av.

— Jeg må vel prøve å booke om, konstaterer han.

**Les også:

Reisende møtes med kniver og balltre**

Advarer mot gule og røde klær

Ingen fly kunne onsdag lande eller lette på Suvarnabhumi-flyplassen etter at demonstranter fra opposisjonsbevegelsen Folkets allianse for demokrati stormet flyplassen tirsdag.

— Akkurat her jeg oppholder meg er det rolig. Biltrafikken går som normalt og det er ikke spesielt mange politibiler ute. Jeg er ikke så veldig bekymret for situasjonen, men kjæresten min som er fra Thailand er redd for hva som kommer til å skje videre, sier Nilsen.

Bergenseren advarer nordmenn mot å kle seg i rødt eller gult når de er i nærheten av flyplassen.

— Det er de fargene som demonstrantene bruker. Hvis man ikke passer på kan man lett bli trukket inn i urolighetene, sier Nilsen.

Demonstrantene styrer flyplassen

Onsdag stormet maskerte demonstranter kontrolltårnet på flyplassen, melder thailandske medier. En talsperson for PAD hadde da gjort det klart at alliansen kontrollerer Suvarnabhumi og at ingen fly får bruke flyplassen uten alliansens tillatelse.

– Vi har kun tillatt ett fly å ta av, men ingen andre, sier Chaiwat Sinswuwong, en av lederne i PAD.

Lovløshet

Bangkok er preget av tiltakende lovløshet og stadig mer omfattende demonstrasjoner mot regjeringen. Ifølge thailandsk politi ble det kastet i alt fire sprengladninger mot demonstranter onsdag, og minst seks personer ble såret.

En av eksplosjonene fant sted utenfor den internasjonale flyplassen.

– Minst to personer ble såret i en eksplosjon på Suvarnabhumi-flyplassen, sier Petpong Kamchornkitkarn i den thailandske redningstjenesten.

Strandet

Ifølge flyplassdirektør Saereerat Prasutanont sitter flere tusen passasjerer på flyplassen uten mulighet til å komme seg bort ettersom vakter fra PAD har stengt veiene til område.

– Jeg er blitt informert av Thai Airways om at 3.000 passasjerer sitter strandet i terminalen nå, sier Saereerat.

Utenfor flyplassen holder PAD-ledere oppildnende taler for om lag 8.000 jublende demonstranter, og turistnæringen frykter aksjonen skal gjøre ubotelig skade på Thailands rykte som «smilenes land».

Sammenstøt

Elleve personer kom til skade i harde sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av regjeringen tirsdag.

PAD krever at landets statsminister går av og har gitt regjeringens medlemmer frist til onsdag med å trekke seg.

Opposisjonsbevegelsen mener statsminister Somchai Wongsawat er en stråmann for sin svoger Thaksin Shinawatra, som ble kastet etter et kupp i 2006.

HAR TATT OVER: Demonstranter fra opposisjonsbevegelsen PAD har tatt kontroll over den internasjonale flyplassen i Bangkok og sier ingen fly får lette eller lande uten dens tillatelse.
STRINGER/THAILAND
SKADD: Minst to personer ble såret i en eksplosjon på Suvarnabhumi-flyplassen
STRINGER/THAILAND