Aktor i saken mot det multinasjonale selskapet mener Trafigura må ilegges bøter på i underkant av 16 millioner kroner for å ha brutt nederlandsk miljølovgivning, lover som regulerer eksport av avfall og for å ha forfalsket dokumenter.

— Trafigura har satt sine egne interesser over helse og miljø. De kunne tatt andre valg, men hastverk, tempo og penger tok overhånd, sa aktor Renske Mackor i retten i Amsterdam mandag.

Ifølge en FN-rapport døde 17 mennesker som følge av at skipet Probo Koala i 2006 dumpet giftig avfall eid av Trafigura ved millionbyen Abidjan i Elfenbeinskysten. Selskapet benekter at dødsfallene har noe med avfallet å gjøre.

Dødsfallene i Elfenbeinskysten er ikke en del av rettssaken i Amsterdam, der retten tar for seg anklager om brudd på nederlandsk miljø- og straffelov før skipet dro til det vestafrikanske landet.

Aktor Mackor la mandag ned påstand om ett års fengsel for Naeem Ahmed, som var Trafiguras ansvarlige for operasjonen i Amsterdam. Kapteinen Sergij Tsjertov mener hun bør idømmes fire måneders fengsel.

Trafigura er også kjent som eieren av lasten som eksploderte ved Vest Tanks anlegg i Gulen i Sogn og Fjordane 24. mai 2007.