Ari Fleischer i Det hvite hus sier i at bin Laden må overleveres til "ansvarlige myndigheter".

Vil ta tid

— Det er på tide med handling, ikke ord. Presidenten har krevd at nøkkelfigurer i terroristorganisasjonen Al Queda, blant dem Osama bin Laden, må overleveres til ansvarlige myndigheter og at Taliban stenger terroristleirene deres, sa Fleischer.

Et medlem av den afghanske regjeringen sa tidligere på dagen at bin Ladens avreise vil ta tid og det ikke er klart hvor eller hvordan han vil dra.

— Det vil ta tid, sa undervisningsminister Amir Khan Muttaqi på spørsmål om når bin Laden vil reise.

De skriftlærdes råd i Afghanistan vedtok å be bin Laden forlate landet frivillig. Anbefalingen skulle senere legges fram for Talibans leder Mullah Mohammad Omar, og det var ventet at Omar ville godta anbefalingen, ifølge Muttaqi.

USA har utpekt bin Laden som hovedmistenkt etter terrorangrepene mot World Trade Center og Pentagon i forrige uke.

De skriftlærde vedtok også en oppfordring om hellig krig hvis USA angriper Afghanistan, opplyser Mullah Mohammad Muslim Haqqani, viseminister for høyere utdanning.

— De geistlige ber Taliban overtale bin Laden til å forlate Afghanistan i rett tid og av egen fri vilje, sa Haqqani bare minutter etter at de skriftlærdes rådsmøte var over.

Siste ord

— For å unngå den aktuelle disputten og framtidige mistanker anbefaler det høye rådet av ærede ulema (islamske skriftlærde) overfor det islamske emiratet (Afghanistan) å overtale Osama bin Laden til å forlate Afghanistan når det er mulig, uttaler rådet ifølge Talibans informasjonsminister.

De islamske geistliges råd kom etter at møtet med over 1000 religiøse ledere hadde sittet sammen i to dager for å diskutere Osama bin Ladens skjebne etter terrorangrepene mot New York og Washington 11. september.

Å gi ly til en som ber om det, er en flere hundre år lang tradisjon kalt pasjtunwali som pasjtunerne, Afghanistans største folkegruppe, etter egen skikk er forpliktet til å opprettholde selv om det kan koste dem livet.

Men det er også kommet andre signaler om at Taliban-regimet kan tenke seg å endre linje.

— Vi vil ikke stå sammen med en som er ansvarlig for denne handlingen, Osama eller ikke, sa Talibans informasjonsminister Qudrutallah Jamal til nyhetsbyrået Reuters.

Den siste Talibans øverste leder, Mullah Omar, har tidligere signalisert at bin Laden ikke vil bli tvunget til å forlate Afghanistan.

Ifølge den arabisk-språklige avisen Asharq al-Awsat som gis ut i London, sier mullahen at "bin Laden blir den siste som forlater Afghanistan, død eller levende."

Omar sa dette til den pakistanske delegasjonen som nylig besøkte Afghanistan i et forsøk på å overtale Taliban til å utlevere bin Laden.

Hellig krig

I de skriftlærdes råd om jihad, eller hellig krig, dersom USA angriper Afghanistan, heter det at dette vil være alle muslimers plikt.

— Hvis vantro invaderer et islamsk land og dette landet ikke kan forsvare seg, blir jihad en klar forpliktelse for alle verdens muslimer, heter det i kjennelsen fra rådet.

Også dem som hjelper USA med et slikt angrep vil bli gjenstand for hellig krig.

— Hvis noen muslimer, afghanere eller ikke-afghanere, samarbeider med de vantro, bidrar eller spionerer, er den personen skyldig i dødsstraff på samme måte som utlendingene som invaderer, sier de skriftlærde.