Politiet mener at mellom 350.000 og 500.000 mennesker deltok i en marsj søndag ettermiddag gjennom sentrum av Dallas i Texas for å kreve at Kongressen vedtar en lov som tjener de mange millioner ulovlige innvandrere.

Mindre demonstrasjoner fant sted blant annet i Miami og Fort Worth, og det ventes enorm deltakelse i store demonstrasjoner mandag i Washington, Los Angeles og andre storbyer.

Demonstrantene ønsker å opprettholde presset på Kongressen for å nå fram til et kompromiss i striden om en ny immigrasjonslov.

Et stort flertall av de ulovlige innvandrerne i USA er fra Mexico og andre latinamerikanske land, og mange latinamerikansk-ættede familier med barn deltok i demonstrasjonen i Dallas. Demonstrantene viftet med amerikanske flagg, og mange var kledd i hvitt for å symbolisere fred.

Strid i Kongressen Representantenes hus vedtok nylig lovgiving som vil gjøre ulovlig innvandring til en forbrytelse og som vil åpne for bygging av en mur langs grensa mellom USA og Mexico.

President George W. Bush har lagt fram et lovforslag som blant annet innebærer et gjestearbeiderprogram som ville gi flertallet av de ulovlige innvandrerne i USA muligheten til å få midlertidig opphold og senere amerikansk statsborgerskap.

Bush har innsett at USA er helt avhengig av de mange innvandrerne, som i stor grad jobber i jordbruket og i andre jobber andre amerikanere ikke vil ha.

Men det republikanske partiet er splittet, og den konservative fløyen stanset for få dager siden et kompromissforslag som lå an til å få flertall i Senatet. De mener at å gi ulovlige innvandrere amnesti er et slag i ansiktet på dem som går fram på lovlig vis.

Søndag avviste flertallslederen i Representantenes hus, John Boehner, en appell fra Bush om å gå inn for gjestearbeiderprogrammet.

Ny folkebevegelse Protestene mot en strengere immigrasjonslovgivning har i de siste ukene antatt så store dimensjoner at enkelte observatører snakker om en ny folkebevegelse av samme sort som kampen for borgerrettighetene på 60-tallet.

I første omgang vil de stanse de konservatives forsøk på å gjøre ulovlig innvandring til en forbrytelse, noe som ville gjøre alle dem som hjelper innvandrerne, inkludert kirker og frivillige sosiale organisasjoner til medvirkende til forbrytelser.

Den katolske kirken støtter de ulovlige arbeiderne, og erkebiskop John Favalora talte til demonstrantene før demonstrasjonen i Miami.

De nye protestene har enorm betydning, sier Eliseo Medina som leder et fagforbund som er blant arrangørene av marsjen som skal holdes i New York.

– Vi marsjerer i gatene, men vi skal også marsjere til valglokalene ved valget i november, sa Medina. Han understreket at ikke alle innvandrere er ulovlige, og at mange har stemmerett.

Hittil er det arrangert demonstrasjoner og protester i 60 amerikanske byer, og flere planlegges i dagene framover.

REUTERS
REUTERS
REUTERS