De voldsomme gatekampene sist lørdag har skapt nervøsitet og ny debatt om sikkerheten før G8-toppmøtet, som begynner onsdag. Politiet hadde visst om demonstrasjonen i månedsvis og var på plass med mange tusen betjenter. Likevel greide de ikke å forhindre et flere timer langt gateslag på byhavnen, der kanskje så mange som 1000 personer ble skadet — 430 av dem politifolk.

Det har gjort at politiledelsens såkalte «deeskalerings-strategi», der politiet skal holde god avstand og i det lengste la demonstrantene gå i fred, møter sterk motbør.

Dårlig grensekontroll?

— Det nytter ikke med bare gode ord og god vilje, sa innenriksministeren i Bayern, Günther Beckstein, i går. Han krever at politiet nå må slå til med hard hånd mot demonstranter som bruker vold.

Uttalelsene er neppe egnet til å dempe gemyttene: Også det store flertallet av fredelige demonstranter er provosert over den massive politiaksjonen under toppmøtet. Over 16.000 politifolk er i sving. Biler, ryggsekker, bager og pass blir undersøkt grundig over alt.

Tysk politi er de siste månedene også blitt kritisert for omfattende razziaer og aksjoner mot G8-kritiske miljøer på ytterste venstre fløy. Beckstein mener kritikken har skremt politiet fra å gjøre jobben sin under toppmøtet.

Det blir også stilt spørsmål ved om grensekontrollen har sviktet. Om lag en femdel av de arresterte i Rostock lørdag var utlendinger. Schengen-avtalen er satt ut av kraft under toppmøtet - det skulle sørge for at kjente voldsutøvere ble stanset på grensen.

Når ikke frem med batong

Nestlederen for en av fagforeningene for tyske politifolk, DPolG, krevde i går at politiet må få bruke gummikuler mot steinkastende demonstranter. Han viser til at alle politifolkene har batong og skarpladd pistol, men at batongene ikke hjelper mot steinkastere som står 30-40 meter unna.

— Og pistol er det vel ingen som ønsker å bruke, sa nestleder Rainer Wendt i DPolG.

Forslaget får ikke støtte av en av de andre politifagforeningene, GdP, men også de krever at politiet går mer kontant til verks.

I går var det nye, mindre sammenstøt mellom demonstranter og politi i Rostock - de første siden lørdag. En planlagt marsj gjennom sentrum av byen ble først omdirigert og til sist avbrutt.

— Det ble kastet stein og flasker mot politiet. Ca. 10.000 deltok. Om lag 2500 så ut til å tilhøre de autonome, og var dels maskert, sier polititalskvinne Jessica Wessel. Politiet hadde ingen opplysninger om skadde, men 49 demonstranter ble arrestert.

Vurderer avlysninger

Den ansvarlige ministeren for politiets innsats under G8-toppmøtet, Lorenz Caffier, holder likevel fast på at deeskalerings-strategien må gjelde som før, og lovet i går at politiet fortsatt vil opptre tilbakeholdent.

En av arrangørene av lørdagens demonstrasjon, Werner Rätz fra Attac, sier situasjonen er spent på begge sider, på grunn av de mange skadde. Han utelukker ikke at enkelte arrangementer av den grunn må avlyses.

— Vi må vurdere hva vi kan gjøre de neste dagene, sier Rätz til Süddeutsche Zeitung. Han innrømmer at arrangørene ikke var godt nok forberedt på det som skjedde på byhavnen lørdag, og at de både manglet vakter og et skikkelig høyttaleranlegg til å roe ned gemyttene lørdag.