Martin Tystad

Crawley, West Sussex

15. mars 2001: En bombe eksploderer utenfor bokhandelen Al-Jareer i sentrum av Saudi-Arabias hovedstad Riyadh. Ron Jones har arbeidet fem måneder som skatterådgiver for den saudiarabiske petrokjemibedriften Sabic. På vei hjem fra en middag med venner i byen blir han såret og brakt til sykehus. Dagen etter blir han arrestert, mistenkt for å være delaktig i det myndighetene kaller en «CIA-støttet bombekampanje». Ron holdes fengslet i 67 dager. Og blir torturert daglig.

I dag går han til høyesterett for å kreve at de saudiarabiske myndighetene, med oberstløytnant Abdul Aziz i spissen, blir dømt for utøving av systematisk tortur.

— Foreløpig har ikke ett eneste torturoffer vunnet en rettssak mot et regime, men jeg kan ikke gi opp av den grunn. Hvorfor skal en selvstendig stat ha immunitet? Det er på tide at de som utøver tortur blir stilt til ansvar for det de gjør, sier Ron Jones.

Bergens Tidende møter ham hjemme på kjøkkenet i et lite rekkehus i Crawley, West Sussex. To år har gått siden livet hans ble snudd opp ned.

— Det er ikke stort jeg kan gjøre i hagen nå, sier Ron og kikker ut av kjøkkenvinduet. - Jeg klarer ikke å holde ting. Før var jeg en ekspert i hagen og hjalp naboene med potteplantene deres. Nå er jeg ubrukelig. De slo meg på hender og føtter. Blodsirkulasjonen er skutt, forteller Ron som nå er arbeidsufør og lever på trygd.

Telefonen ringer. - Om Ron kan stille opp på talkshowet Richard & Judy på Channel 4 i ettermiddag? - Nei, det passer dårlig. Rons kone Sandra puster tungt.

— Alle vil snakke med Ron etter det som skjedde i Riyadh i forrige uke, sier Sandra. Hun tenker på de tre bombeattentatene mot det vestlige boligkomplekset Al-Hamra som krevde minst 34 menneskeliv. Ron er etterspurt vare. Han har vært gjest på Sky News. BBC HardTalk, Weekend og Correspondent har laget egne innslag.

— Det som skjedde i Al-Hamra er forferdelig, men det har rettet søkelyset mot de saudiarabiske myndighetene. Og de seks britene som fortsatt sitter fengslet.

Alexander «Sandy» Mitchell, James Cottle, James Lee, Les Walker, Peter Brandon og Bill Sampson er siktet for å ha stått bak en bombekampanje vestlige spritbander imellom.

— Tull og fanteri, sier Ron. - Det er 30.000 briter som jobber i Saudi-Arabia. Selvsagt liker enkelte å ta seg en drink, selv om det er ulovlig, men det har aldri vært noen væpnet konflikt. Det er absurd. Problemet er myndighetene. De har begravd hodet i sanden. For dem er det enklere å legge skylden for bombeattentat på bandekriger mellom vestlige ansatte, enn å innrømme at de har islamske terrorister i eget land.

Systematisk tortur . Rettspapirene på kjøkkenbordet forteller i detalj hva som skjedde med Ron Jones for to år siden: «... hentet på sykehuset 16. mars, 2001, ulovlig fengslet, satt på enecelle, systematisk torturert og misbrukt i 67 dager.» Ron minnes marerittet.

— Jeg husket ingenting fra eksplosjonen. Men da jeg våknet på sykehuset neste morgen var det mye leven. Legene ropte høyt på arabisk. Kort etter kom to vakter.

De sa jeg skulle få dra hjem og hjalp meg til en bil. Vi kjørte av gårde, men jeg skjønte fort at de kjørte feil vei. De sa vi måtte dra til politistasjonen først og at det bare ville ta 15 minutter. Da vi kom dit ble jeg låst inn i en celle.

— Vinduene var tildekket, en skitten madrass lå på gulvet. Det fantes ikke dagslys, bare et skarpt lysrør i taket.

De neste 67 dagene ble Ron utsatt for «gjentatte slag mot håndflatene med en stokk omtrent fire fot lang, stokkeslag mot fotsålene, samt bruk av et verktøy som minner om et øksehåndtak, slag mot armer, rumpe, slag i magen, slag i ansiktet og søvnberøvelse.» Ron nikker. Han husker altfor godt det som skjedde.

- Jeg måtte skrive 80-90 sider om hva som hadde skjedd dagen før. Jeg hadde hørt at det var en bombe, mer visste jeg ikke. Da skrek de at jeg var en løgner, satte bind for øynene mine og begynte å slå meg på hender og føtter. Skrev jeg ikke nøyaktig det de ønsket å høre, ble jeg slått helseløs. Etter en stund slo de meg på hendene sånn at jeg ikke klarte å skrive. Som straff slo de meg enda mer.

Sadisme . Oberstløytnant Abdul Aziz hadde hovedansvaret for å avhøre Ron Jones. - Han elsket sin jobb. En gang løsnet øyenbindet. Han lo mens han slo.

— Jeg har ingen synlige skader, det sitter i huet, sier Ron og peker mot tinningen. De fysiske lidelsene er det mulig å fortrenge, men jeg er blitt veldig engstelig av meg. Jeg fikk nervesammenbrudd da jeg kom tilbake til England. I halvannet år har jeg gått til psykiater. Det hjelper å prate. Da føler jeg at jeg er den som har kontroll.

Ron slapp ut fra fengsel først etter at han hadde innrømmet sin «skyld». Tilbake i England prøvde han å finne en advokat som ville ta saken hans. Det var ikke lett.

Dobbeltmoral. Nesten alle større britiske advokatfirma arbeider for bedrifter som gjør forretninger med Saudi-Arabia.

— Til slutt foreslo en kollega at jeg burde skrive til advokaten og menneskerettighetseksperten Cherie Booth, konen til Tony Blair, i håp om at hun ville ta saken, forteller Ron.

Så tenkt, så gjort. Booth svarte raskt: «Jeg skal prøve å hjelpe, men jeg trenger å vite hvilket område du snakker om.» Men da Ron skrev at «området» var Saudi-Arabia, og at The Foreign Office, Jack Straw og hennes mann kjente til saken, kom det ikke flere e-poster fra Cherie.

— Hvorfor? Saudi-Arabia er for sensitivt, tordner Ron. Han er rasende på det han kaller britiske myndigheters dobbeltmoral.

Rons kone Sandra skrev brev til statsministeren. Tony Blair svarer: «Jeg setter pris på at Ron har mot til å stå frem. (...) Jeg tror hans handling til syvende og sist vil hjelpe mennene som fortsatt er fanget i Saudi-Arabia, en sak vi stadig tar opp på det høyeste plan...»

— Det brevet er fellende, sier Ron og slår knyttneven i kjøkkenbordet.

— Blair sier at han ønsker at folk skal få vite om torturen, men har ikke mot til å stå frem selv og si det høyt. Det er forferdelig provoserende. Jeg vil utfordre Tony Blair til å komme ut offentlig i Underhuset og si at tortur pågår i Saudi-Arabia og at vi fordømmer det. Vi var raske nok til å fordømme Saddam Hussein og hans bruk av tortur. Hvorfor kan vi ikke gjøre det samme her? Hvorfor skal vi legge oss flate for Saudi-Arabia?

Saudi-Arabia avviser at Ron Jones ble torturert. Til tross for at The Parker Institute i København, et senter for torturofre, har avlagt en rapport som konstaterer at han er blitt torturert.

— Hva gjør du hvis du taper rettssaken?

— Da anker jeg til vi ender i menneskerettighetsdomstolen. Saudi-Arabia skal få svi for det de har gjort. Det er ikke bare jeg og seks briter som er blitt torturert i landet. Hva med alle de andre som er blitt fengslet? Ingen vet hva de gjør med fanger fra u-land.

KJEMPER MOT GOLIAT: Ron Jones (50) tilbrakte 67 døgn i fengsel i Saudi-Arabia, mistenkt for å ha deltatt i en bombekampanje.
Foto: Scan Press