Det spiller ingen rolle om de innesperrede regnes som krigsfanger eller ikke, mener den internasjonale Røde Kors-komiteen ICRC.

Fire representanter for ICRC har besøkt Guantanamo-basen og sett forholdene på nært hold, skrev London-avisen Financial Times tirsdag. De skal blant annet ha reagert på de trange nettingburene der fangene sitter uten beskyttelse mot vær og vind.

— ICRC-folkene tok opp enkle spørsmål, som for eksempel bedre måter å ivareta sikkerheten på, sier kaptein Tom Crosson ved den amerikanske overkommandoen i Miami i Florida. Men ifølge Financial Times insisterer han på at ICRCs kommentarer er "private".

Behandlingen av fangene på basen i Guantanamo-bukten har vakt sterk bekymring i Storbritannia. Spørsmålet er blitt tatt opp i Parlamentet i London, og utenriksminister Jack Straw har bedt amerikanerne om en forklaring.

Også i USA vokser nå oppmerksomheten omkring Afghanistan-fangene på Cuba. Amerikanerne reagerer ikke så mye på den fysiske behandling av fangene, men mer på at de er blitt vist fram på fotografier.

Dermed er fangene blitt utsatt for "offentlig nysgjerrighet", som Financial Times uttrykker det. Ifølge en ICRC-talsmann kan USA bare med dette ha brutt en bestemmelse i Geneve-konvensjonen om behandling av krigsfanger. (NTB)

NÆRT HOLD: Fire representanter for ICRC har besøkt Guantanamo-basen og sett forholdene på nært hold
FOTO: SCANPIX