Planeter rundt en brun dverg vil være mørke, frosne og livløse. Slike planeter kan imidlertid være meget vanlige, ifølge observasjoner gjort av en gruppe internasjonale astronomer. Brune dverger er mystiske objekter. De har en masse tilsvarende ti ganger Jupiters, men er ikke massive nok for å tenne en kjernefysisk fusjon som er energikilden i stjerner.

— Planeter rundt brune dverger er et meget spennende fenomen, sier planetjeger ved University of California, Berkeley, Geoffrey Marcy til New Scientist.

Astronomene har lurt på om de skal kalle brune dverger for mislykkede stjerner eller superplaneter som har rømt fra planetsystemet de ble født i. De nye resultatene tyder på at objektene har mest til felles med stjerner, sier Charles Lada ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i Cambridge, Massachusetts.

Observasjonene ble gjort med det 3,5-meterlange teleskopet New Technology Telescope ved European Southern Observatory i La Silla, Chile. Lada og kollegene studerte Oriontåken, som er en stjerneformerende region 1.200 lysår fra Jorden. De fant mer en 100 brune dverger i tåken, og at 60 prosent av dem sendte ut store mengder infrarød stråling.

Strålingen betyr at de er omgitt av varmt støv. I støvet kan det dannes planeter. Hvis Jorden hadde kretset rundt en brun dverg ville den hatt en temperatur på omlag 350 grader minus. (Origo)