Av FRANK M. ROSSAVIK

— Oui! Oui! Oui!

Franskmannen Bruno Moreau fra det rumenske selskapet Sea Bell Trading nikker intenst når vi stopper ham på den store sjømatmessen i Brussel og spør om det er dumt at Norge ikke er med i EU.

Moreau og kollega Alexandru Christiana har nettopp snakket hvitfisk og laks med salgssjef Bjørg Frøland i trondheimsbaserte Nordic Group.

Vil ha Norge med i EU

— Vi importerer mellom 300 og 400 tonn fisk fra Norge hvert år og vil gjerne ha mer. Kvaliteten er høy og det rumenske markedet begynner å bli villig til å betale for kvalitet. Men det blir bakvendt når landet ikke er med i EU, dyrere og mer komplisert, mener Moreau.

— Hvorfor det, egentlig? Romania er ikke med i EU og kan derfor importere tollfritt fra Norge.

— Akkurat det er selvsagt en fordel, medgir Moreau.

— Men det at Norge er utenfor EU fører til en rekke praktiske problemer for oss, blant annet må vi forholde oss til en annen valuta hele tiden, mener han.

Nordic Group holder til i den norske paviljongen i hall 5, og er med i «European Seafood Exposition» for tiende gang. Administrerende direktør Richard Stien mener messen blir viktigere for hvert år.

— Det er ikke så mange nye kunder vi får, men vi treffer alle dem vi har. Og så er denne messen det store sentrale møtepunktet for alle i bransjen, sier Stien.

Forbløffende blid død fisk

Det er ikke sjømatmesse for ingenting. Over alt står glassmontere og andre arrangementer, med islagte dyr. Her er det akkar og skjell, reker og - fremfor alt - masse fisk. Det er tydelig at likene er valgt med omhu. Selv om all torsken og laksen vi ser er død, ser dyrene forbløffende blide og opplagte ut.

Like om hjørnet for Nordic Group, står Morten Garpestad fra Fonn AS i Egersund. Også han er blid og opplagt, men så travel at han ikke kan snakke med oss før på mobiltelefonen senere på dagen.

— Her har det vært mye trafikk, ja. Både gamle og nye kunder.

— Er det et problem at Norge ikke er i EU?

— Nja...

Garpestad drar på det.

— Jo, det er klart det er et problem. Vi har det bra i dag, men på sikt ville det vært en fordel om vi var på innsiden.

Ikke alle norske utstillere står sammen. Lerøy fra Bergen har en egen paviljong, som bare skimtes fra resten av landet - der den rager over en fransk stand.

Stort og flott hos Lerøy

— Lerøy skal alltid være for seg selv, bemerker en norsk utstiller, som krever å få være anonym.

Hos Lerøy er alt større og flottere. Kjøkkensjef Fredrik Hald fra Hotel Neptun, årets kjøkkensjef i Norge i fjor, disker opp for kunder og kontakter.

— Vi er ikke bare store, vi er størst! Vi er størst for eksport av norsk fisk.

Jeg var uforsiktig nok til bare å kalle Lerøy «store». Styreformann Ole-Eirik Lerøy presiserer villig.

— Vi eksporterer til over 40 land, og i løpet av de tre dagene i Brussel møter vi vel kunder fra minst 30 av landene. Klart dette er viktig for oss, forteller Lerøy.

Han og administrerende direktør Øyvind Fossøy legger ut om den norske fiskens fortreffeligheter: Rene produkter av høy kvalitet - og så videre...

— Men våre kunder er lett hoderystende til at vi ikke er med i EU, sier Lerøy.

— Hvor stort et problem er det?

— Vi er forhindret fra å delta på de markedene som øker mest, fiskeforedling, på grunn av tollmurene. Derfor må vi etablere oss i EU, og det er arbeidsplasser som ellers ville vært i Norge, sier Ole-Eirik Lerøy.

Bruker mulighetene

Han viser til at konsernet har 100 ansatte i Sverige og 140 i Storbritannia.

— Men vi okker oss ikke over dette heller. Vi bruker mulighetene som finnes!

Og vi eksporterer foredlet laks fra Norge også, til tross for at vi ikke er i EU, understreker Lerøy.

Administrerende direktør Fossøy peker på en monter med fiskestykker.

— Er det nok å skjære fisk opp i stykker for å ha et «foredlet» produkt, spør vi - og «driter på draget», igjen.

Lerøy og Fossøy er nesten paralyserte konfrontert med denne uvitenheten. Sistnevnte kommer først til hektene:

— Dette er ikke bare oppskåret laks, skal jeg si deg. Dette er fisk som er filetert før rigor mortis, altså for dødsstivheten har inntruffet. Dette er et meget avansert og eksklusivt produkt!