THOMAS HEINE

Amman

Attentatene rammet kontorer til de to førende kurdiske partiene, Kurdistans Patriotiske Union (PUK) og Kurdistans Demokratiske Parti (KDP).

Sikkerhetsforanstaltningene på partikontorene ble beskrevet som relativt lemfeldige på grunn av feiringen av første dag av den fire dager lange muslimske høytiden Eid al-Adha, offerfesten. Blant de drepte var atskillige fremtredende politikere som tok imot folket i anledning høytiden, deriblant guvernør Akram Mintik og visestatsminister Sami Rahman.

Knusende for partiene

— På grunn av Eid var sikkerheten ikke så streng som normalt, og dette ble utnyttet, sa Muhammad Ihsan, minister for menneskerettigheter i den kurdiske selvstyreregjeringen.

Han og andre kurdiske talsmenn advarte om at dødstallet kan vise seg å bli betydelig større enn de 57 som i går kveld var bekreftet av direktøren for byens likhus. Ifølge Ihsan kan så mange som 140 mennesker ha blitt drept.

Den tidligere amerikanske diplomaten Peter Galbraith, som har arbeidet med kurdiske spørsmål i mange år og oppholdt seg i Arbil da attentatene skjedde, sier til nyhetsbyrået Reuters at byen er i sjokktilstand.

— Dette er knusende for ledelsen i Kurdistans demokratiske parti, en av USAs viktigste allierte i krigen, sier Galbraith på telefon fra Arbil.

Blant de drepte er Mehdi Khosnau, viseguvernør i Arbil-provinsen, og politisjefen i Arbil by. Galbraith opplyser at tidligere nestsjef i provinsregjeringen, Sami Abdul-Rahman, også er blant de drepte. Abdul-Rahman har også deltatt for Kurdistans demokratiske parti i forhandlingene om Iraks nye grunnlov.

Den kurdiske ministeren for menneskerettigheter, Mohammed Ihsan, opplyser at guvernør Akram Mintik, regjeringsmedlemmet Shawkat Sheik Yazdin og landbruksminister Saad Abdullah også er blant de drepte.

Peker ut de ansvarlige

Tidligere har de fleste selvmordsattentatene i Irak vært i form av bilbomber, kom gjerningsmennene denne gangen til fots. Det klarte å komme seg inn på partikontorene, som ligger ca. 12 km fra hverandre, og detonere bomber fylt med metallbiter. Det var en av de mest dødbringende aksjoner i Irak siden avslutningen på krigen.

Attentatene understreket igjen at urolighetene i Irak langt fra er begrenset til den såkalte sunni-trekanten nord og vest for Bagdad, men rammer hele landet. Lørdag ble ni irakere drept ved en bilbombe mot en politistasjon i Mosul, fem irakere drept ved et granatangrep i Bagdad og tre amerikanske soldater drept av en veibombe nær Kirkuk i det nordlige Irak.

PUK og KDP regnes blant USAs viktigste allierte i Irak og er dermed opplagte mål for USA-fiendtlige geriljaer. Det var heller ikke uventet at det ville komme angrep i forbindelse med Eid al-Adha, slik det skjedde under fastemåneden ramadan i høst.

Som vanlig tok ingen gruppe skylden for attentatene, men mange kurdere, deriblant den irakiske utenriksministeren Hoshiyar Zebari, plasserte omgående skylden hos mullah Krekars gruppe Ansar al-Islam.

— Det var et terroristangrep utført av al Qaida og Ansar al Islam, sa Iraks utenriksminister Hoshiyar Zebari, som selv er kurder, i en kommentar.

SPENTE PÅRØRENDE: Kurdiske kvinner venter utenfor sykehuset i Irbil venter på nytt om slektninger som ble rammet av de selvmordsbombene.<br/> FOTO: JULIE JACOBSON, AP