Sjef for politiet i London, sir Ian Blair, skal ifølge flere britiske aviser i et brev ha bedt det britiske innenriksdepartementet sørge for at drapet på Jean Charles de Menezes ble gransket internt.

Begrunnelsen Blair ga var at den pågående antiterroretterforskningen måtte ha prioritet over en uavhengig gransking av drapet på den brasilianske elektrikeren.

Blair skal ha fryktet at det kunne skade Storbritannias nasjonale sikkerhet og etterretning hvis drapet ble gransket av det uavhengige etterforskningsorganet for politisaker, IPCC. Blair skal også ha uttrykt bekymring for at moralen i den væpnede elitegruppen CO19 kunne bli svekket av en uavhengig gransking.

— Vi gjorde en feil. IPCC burde ha blitt kalt inn umiddelbart, sier en politikilde til avisen The Guardian.

Krangel

Blairs brev skal ha ført til en opphetet utveksling av synspunkter mellom politisjefen, innenriksdepartementet og IPCC. Konklusjonen var at IPCC måtte granske hendelsen. Likevel ble IPCC stengt ute fra t-banestasjonen Stockwell, hvor drapet skjedde, i ytterligere tre dager.

Nyheten om Blairs forespørsel til innenriksdepartementet føyer seg til avsløringer fjernsynskanalen ITV har gjort med grunnlag i lekkasjer fra granskningen av drapet. Lekkasjene tyder blant annet på at Menezes satt rolig på en t-banevogn og var omringet av spanere, like før politiet stormet inn og skjøt ham åtte ganger.

Britiske mediers avsløringer danner et meget kaotisk bilde av terroroperasjon som endte med at Menezes ble drept. Tabloidavisen Daily Mirror skriver at politiinspektøren som ledet operasjonen, ga ordre om å pågripe brasilianeren i live.

Svekket politisjef

Bildet som nå dannes i britiske medier står i strid med politiets opprinnelige fremstilling av hendelsesforløpet, noe som har ført til anklager om at Blair og resten av London-politiet villedet offentligheten.

Harriet Wistrich, advokaten som representerer de etterlatte, krevde onsdag at Blair måtte gå av.

— Løgnene som er blitt spredt, som for eksempel sir Ian Blairs uttalelser, er helt tydelig usanne. Ingen grep inn for å korrigere løgnene, uttalte Wistrich til ITV-nyhetene.

De etterlatte er ikke alene. Tidligere arbeiderpartiminister Frank Dobson mener at Blairs posisjon vanskelig kan forsvares fordi han har villedet folk.

— Offentligheten og alle andre har blitt ført bak lyset av politiet fordi de ikke korrigerte historien som først kom ut, sier Dobson i et intervju med BBC2-programmet Newsnight.