– Vi har mottatt meldingene om militærkupp i Thailand med den aller største bekymring. Utenriksdepartementet har økt sin beredskap for å følge utviklingen nøye, sier Stoltenberg til NTB.

– Vi vil se om det er nødvendig å iverksette tiltak for å trygge norske borgere i landet, sier statsministeren som er i New York i forbindelse med generalforsamlingen i FN.

Mellom møtene i FN fikk han tirsdag jevnlige oppdateringer om situasjonen i Thailand.

– Vi har sparsommelige opplysninger nå men vi får jo inn opplysninger løpende. Vi følger utviklingen og Utenriksdepartementet har også skjerpet sin egen overvåking, forteller han.

– Bananstat-aktig

Danmarks utenriksminister Per Stig Møller går lenger i sin kritikk, og mener militærkupp som dette hører hjemme i bananrepublikker.

– Det er fullstendig uakseptabelt og fullstendig bananstat-aktig at de militære går inn og overtar makten i landet mens statsministeren er i utlandet, sier den danske utenriksministeren.

I likhet med Thailands statsminister Thaksin Shinawatra befant Per Stig Møller seg i FNs hovedforsamling i New York da nyheten om militærkuppet ble kjent.

– Dette er ikke over. Det er for tidlig å trekke noen konklusjon. Thaksin har meget stor støtte utenfor Bangkok så vi får vente og se hva som skjer når han vender hjem, sier Møller.

– Jeg håper bare at det ikke ender med vold. Jeg håper at demokratiet blir gjenopprettet i Thailand, sier den danske utenriksministeren.

EU-fordømmer

Finland, som for tiden har formannskapet i EU, er også klar i sin fordømmelse av de militære kuppmakerne.

– Det er svært beklagelig at de demokratiske institusjonene i landet synes å være overtatt ved bruk av militærmakt, sier Finlands statsminister Matti Vanhanen.

Vanhanen ber på vegne av EU kuppmakerne om straks å gjenopprette demokratiet i Thailand.

REUTERS
REUTERS