Det skriver avisen Haáretz. Israelske menneskerettighetsorganisasjoner reagerer sterkt på det nye direktivet, som er undertegnet av øverstkommanderende for den israelske okkupasjonsstyrken på Vestbredden, general Yitzhak Eitan.

Direktivet setter til side den beskyttelse fanger vanligvis har, og slår fast at de ikke får tilgang på advokat.

Når de første 18 dagene er over, kan isolasjonstiden ifølge direktivet forlenges, fortsatt uten at fangen får tilgang på advokat eller annen kontakt med omverdenen.

En rekke israelske menneskerettighetsorganisasjoner går nå til landets høyesterett for å prøve lovligheten i regjeringshærens nye direktiv.

Flere av de israelske organisasjonene har også gått ut med kraftige anklager om tortur av de palestinske fangene.

B'Tselem hevder at palestinske fanger blir torturert i en militærforlegning utenfor Ramallah, og opplyste i helgen å ha mottatt opplysninger fra israelske kilder om brekking av fangenes tær under forhør.

Menneskerettsadvokater ved organisasjonen CDI opplyser å ha mottatt rapporter om at de israelske forhørerne har brukket fingre på fangene for å tvinge opplysninger ut av dem.

Israel har tatt om lag 1500 palestinske fanger under okkupasjonen av seks palestinske byer på Vestbredden den siste uken.

Lørdag opplyste en talsmann for den israelske regjeringshæren at 100 av disse fangene var ettersøkte, som nå vil få sine saker prøvd for israelske spesialdomstoler «for terrorister».

En av statsminister Ariel Sharons rådgivere, Danny Ayalon, forsikret samtidig at rettssakene «vil bli rettferdige».

(NTB)