— Jeg så folk komme krabbende ut av spekker i flyskroget, forteller et øyenvitne til CNN.

Et fly med 134 om bord kræsjlandet i formiddag ved flyplassen Schiphol utenfor Amsterdam. Så langt er ni personer bekreftet omkommet, og minst 50 er skadet.

På mirakuløst vis kunne overlevende spasere ut av flyet etter den brutale landingen. Tragedien har gått hardt inn på passasjerene, og flere har kommet med sterke skildringer fra ulykkesstedet.

Hüseyin Sümer er en av de overlevende. Han ringte umiddelbart til tyrkiske avisen Zaman, skriver Berlingske Tidende:

Ingen nødmeldinger - Vi merket prolemer da flyet skulle lande. Det var store rystelser, og flyet delte seg i tre. Det er mange sårete, kanskje 15 -20 mennesker. En av besetningen er alvorlig skadet. Vi står nå og ser det på avstand. Vi er i sjokk, og står nå og venter på flere ambulanser.

CNN gjengir hvordan en banksjef har beskrevet de siste sekundene før sammenstøtet til NTV:

— Det var ingen nødmeldinger fra kapteinen. Kabinpersonalets siste beskjed var at vi skulle feste sikkerhetsbeltene og forberede oss på landing.

Banksjefen beskriver hvordan piloten skal ha gitt mer kraft til propellene, før flyet plutselig falt i lufta. Så smalt det.

— Det var som et plutselig sammenstøt som var over i løpet av noen sekunder.

En passasjer som selv kunne spasere ut av flyvraket, har beskrevet sammenstøtet til tyrkiske medier:

— Bakdelen av flyet traff bakken først. Jeg så folk klemt mellom setene. De var skadet, men det var ikke en ekstremt forferdelig scene, sier mannen, ifølge CNN.

- Vi har et stort problem I lydloggen fra kontrolltårnet i Schiphol kan man tydelig høre den dramatiske kommunikasjonen mellom tårnet og flyene i området både før og etter ulykken.

Lydloggen er tilgjengelig på Liveatc.net.

I flere minutter hører man kontrolltårnet be flyene som er under innflyvning om å holde sine posisjoner og vente med landingen.

— Hold dere på denne frekvensen. Vi har et stort problem på flyplassen, bli der dere er, gjentar tårnet flere ganger.

Etter et langt opphold spør besetningen på et av flyene om de snart kan forberede seg på landing.

Baggasje spredt

Flyet fra Turkish Airlines krasjlandet på et gjørmete jorde ved siden av en rullebane på flyplassen Schiphol i Amsterdam. Det er ikke klart om noen er omkommet.

Flyet ligger mellom 100 og 150 meter fra motorveien A9, ca. 500 meter fra rullebanen. Bagasje er spredt over hele området.

Ulykken skjedde rundt klokken 10.40 norsk tid. Flyplassen er stengt for all trafikk.

— Ambulansepersonell behandler folk som ligger i åkeren rundt flyvraket, sier en lokal journalist, Onno Beukers, til den nederlandske TV-stasjonen NOS.

Se direkteoverføring fra ulykkesstedet hos NOS

- 135 om bord Det var 128 passasjerer og en besetning på syv om bord i flyet.

Flere øyenvitner sier til den nederlanske avisen De Telegraaf en stor gruppe mennesker forlot flyet etter kræsjen. Avisen aslo at 40-50 var ute av vraket like etter kræsjen.

Ved 12-tiden i ettermiddag hadde det norske utenriksdepartmentet ingen informasjon som tydet på at det var nordmenn om bord på flyet.

— Vi er i kontakt med både nederlandske og tyrkiske myndigheter, men så langt er det ikke noe som tyder på at noen norske er involvert i flystyrten, sier pressevakt Haakon Svane i UD til Aftenposten.no.

Bilder på nederlansk TV viser at flyet har brukket i tre deler. Det er en stor sprekk like bak cockpiten. Vingen og halen er brukket av. Det har ikke oppstått brann.

- Lav fart Fred van Wely (51) så flyet på vei inn for landing fra bilen sin. Han synes det fløy veldig lavt.

— Piloten forsøkte å stige, men farten var for lav. Nesen brakk umiddelbart. Deretter falt motorene av, forteller van Wely.

Flyet som kræsjet har flightnummeret TK1951. Det er av typen Boeing 737. Flyet lettet fra Ataturk-flyplassen i Istanbul klokken 07.22 norsk tid.

TOUSSAINT KLUITERS/REUTERS