Tirsdag skrev vi om Marianne Lund, oppdretter av hunderasen Rhodesian Ridgeback, som velger å avlive valper som blir født uten rasens karakteristiske kjennemerker (blant annet en markert retningsstripe i pelsen langs ryggen).

Det siste døgnet har en storm av rasende internettbrukere uttrykt sin avsky for avlsmetoden, blant annet i oppdretterens egen digitale gjestebok og på Facebook. Gjesteboken er nå stengt.

Bt.no snakket tirsdag også med Silje Ingelin Sæterstøl. Hun eier selv en Rhodesian Ridgeback uten de tydelige rasetrekkene (utstillingsfeil, journ. anm), og kalte kennelens holdninger for «helt forferdelige».

— Personhets

Nestleder i Norsk Rhodesian Ridgeback-klubb (NRRK), Rita Aas, er forbannet på det hun kaller alvorlig personhets mot eieren av den aktuelle kennelen, og spesielt på Silje Ingelin Sæterstøl. I tillegg til å ha utttalt seg i media, har hun deltatt aktivt i den nå stengte gjesteboken.

— Det hun har gjort nå er å sette avlen av Rhodesian Ridgeback 20 år tilbake. I alle år har vi jobbet for å få oppdrettere til å være mer åpne om hvilke valper de får i kullene sine. Nå er det ikke et menneske som vil tøre å opplyse om dette lenger, sier hun.

Hun sier at en «sortering» av hunder er noe som har forekommet i hundeavl i årevis, blant mange raser.

- Ønsker ikke dette

  • Vi ønsker ikke at dette skjer og stiller oss overhodet ikke bak det, men vi har ingen myndighet til å hindre oppdrettere i å gjøre som de selv ønsker, sier hun.

Hun påpeker at raseklubben skal være der for oppdretterne og medlemmene. De kan imidlertid ikke ha veldig bestemte regler, da dette ville ført til færre medlemmer og mindre åpenhet rundt rasen.

Lund og hennes oppdrett Kifani, har etter gårsdagens sak valgt å trekke seg fra alle verv i NRRK.

Sæterstøl er fortsatt engasjert i debatten, og har dette å si til Aas reaksjon på gårsdagens nyhetsoppslag.

- Ingen fremtid i avliving

  • Jeg er sterkt uenig i at dette setter avl tilbake i tid. Jeg tror heller denne debatten kan få oppdrettere til å erkjenne at man kan jobbe på en annen måte. Avliving er det uansett ingen fremtid i, sier hun til bt.no.

Hun mener at NRRK ikke tør å ta nødvendige føringer.

— Det fremstår som de utad vil ha et etisk rett standpunkt, samtidig som de er livredde for å gripe inn og gi føringer og slik kunne påvirke til holdningsendringer.

Hun stiller seg undrende til at «... styret sitter og ser hva som skjer, men reagerer samtidig negativt på åpenhet.»

— Dette er ikke et styre verdig. Her må folk inn som kan tøre å mene noe uten at det går på bekostning av det etiske. Man kan utmerket godt jobbe for bevaring av rasen uten dette kriteriet for avliving. Hunder uten denne stripen på ryggen har får man stort sett ikke lov til å avle videre på uansett. Dermed har dette ingenting å gjøre med videre avl, sier hun.