KLAUS JUSTSEN

Både tidligere president Bill Clinton og utenriksminister Condoleezza Rice er kommet på kant med sannheten i en større verbal strid om hvem som er ansvarlig for at terrorangrepene 11. september 2001 ikke ble forhindret.

President Bush har forsøkt å holde seg utenfor med en kommentar om at han ikke har tid til å peke nese av noen. Det skjedde etter at forgjengeren hevdet at han — i motsetning til Bush - hadde forsøkt å få has på Osama bin Laden.

Bill, du lyver ...

Utenriksminister Condoleezza Rice nølte imidlertid ikke med å svare. I et intervju hevdet hun at Clinton har kommet med feil påstander. Hun kalte ham likevel ikke en løgner. Angrepet fikk Hillary Clinton til å komme på banen.

Kranglingen står i skarp kontrast til den ellers så vennskapelige tonen som har preget forholdet mellom de to presidentfamiliene de siste par årene. På et tidspunkt gikk president Bush så langt som å hevde at han nå likte forgjengeren ganske godt.

Snart valg!

Seks uker før et viktig valg er nervene imidlertid i høyspenn, noe Bill Clinton demonstrerte sist helg da han i sinne reagerte på påstander om at han ikke hadde utnyttet gode muligheter til å få has på bin Laden. Med hevet pekefinger hevdet Clinton at folk på høyrefløyen i sin tid latterliggjorde forsøkene hans på å komme al Qaida-lederen til livs, men nå mente de at han ikke hadde gjort nok.

— De (den nye regjeringen) hadde åtte måneder på å forsøke, men forsøkte ikke, sa han med rasende stemme.

— Hva vi gjorde i løpet av de åtte månedene var minst like aggressivt som det Clinton-regjeringen presterte årene før, var svaret fra utenriksminister Rice. Samtidig hevdet hun at Clinton ikke hadde etterlatt noen samlet antiterror strategi.

Gjorde ingenting

Den siste påstanden holder neppe, for den store 11. septemberkommisjonen slo fast at Bush fikk overlatt en slik plan. Men kommisjonen så ingen tegn på at den nye regjeringen hadde forsøkt å gjøre noe med al Qaida før angrepene høsten 2001.

Bill Clintons påstander om at etterfølgerne hans ikke holdt et eneste møte om bin Laden, svarer heller ikke til kommisjonens rapport, som nevner flere møter. Slike detaljer synes likevel å drukne i den opphissede atmosfæren. Hillary Clinton var relativt avdempet da hun kom sin mann til unnsetning. - Jeg er sikker på at min mann ville ha tatt rapporter om bin Ladens planer mer alvorlig enn de ifølge historien ble tatt av vår nåværende president og hans sikkerhetsgruppe.