En russisk aluminiumsmagnat, en toppolitiker som brøt en æreskodeks om taushet, en hevnlysten milliardær og en gresk villa.

Den politiske skandalen som blåste inn over Storbritannia sist uke, inneholder alle elementer i et godt plott og gir et unikt innblikk i hvordan verdens elite blander makt og penger med champagne utenfor offentlighetens søkelys.

Det kan bli en dyr affære for de konservative og blodig for partiets finanstalsmann og kanskje kommende finansminister, George Osborne. I et bittert oppgjør med sin venn fra studietiden i Oxford, finansmannen og arvingen til åtte milliarder kroner, Nathaniel Rothschild, har han måttet forsvare seg mot beskyldninger om at han i sommer prøvde å få Russlands rikeste mann, Oleg Deripaska, til å donere over en halv million kroner til de konservatives partikasse.

— Vi ba aldri om penger og fikk aldri penger, sa han denne uken utenfor partiets hovedkvarter i London, i et forsøk på å få stormen til å legge seg.

Mandelsons giftigheter

Historien er ikke blitt mindre interessant av at den finner sted på Deripaskas yacht «Queen K» til 800 millioner kroner, mens Osborne sammen med sin hustru og barn var gjest i Rothschilds greske villa. Den startet da finanstalsmannen begikk en kardinalsynd ved ikke å kunne holde tett og fortalte venner at Gordon Browns nye næringsminister, Peter Mandelson, på en festlig sammenkomst på Korfu - til ære for mediebaronen Rupert Murdochs datter - bare få måneder før sitt overraskende comeback i britisk politikk tidlig i oktober snakket giftig om sin nye sjef til alle som gadd å lytte. Det sivet raskt ut til pressen og skapte kjedelige overskrifter for Mandelson.

Sist helg lekket en ny historie; også denne gang med Osborne som antatt kilde: Denne gang at Mandelson ved samme anledning hadde tilbrakt tid sammen med Oleg Deripaska om bord på hans luksusyacht. Det representerte en interessekonflikt, fordi Mandelson den gang stadig var EUs handelskommissær med innflytelse på EUs handelstariffer, blant annet aluminium, som er det Deripaska har bygget sin formue på. Det ga nye overskrifter og satte igjen Mandelson under press.

En rasende milliardær

De to lekkasjene gjorde Rothschild rasende. Rothschild er god venn med både Mandelson og Deripaska. Sistnevnte er også en nær forretningsforbindelse, og Rothschild oppfattet Osbornes lekkasje som misbruk av hans tillit og vennskap. Derfor avslørte han i et brev til The Times at Osborne også hadde vært hans gjest, og at han hadde funnet anledningen til å sikre en donasjon fra Deripaska så fristende at han hadde bedt Andrew Feldman, partisekretær og nær venn av partiformann David Cameron, gjøre seg selskap i et party på magnatens yacht. Ifølge Rothschild foreslo Feldman da at Deripaska donerte vel en halv million kroner via sitt britiske selskap Leyland Daf. Det ville være en måte å omgå britisk lov om at ikke-britiske statsborgere ikke må kanalisere penger til britiske partikasser.

De konservative fikk aldri noen penger. Det er også uvisst om Deripaska overhodet ønsket å skrive ut en sjekk, og hadde han så gjort via sitt britiske selskap, hadde det heller ikke vært ulovlig.

Gransking og rettssak

Likevel har problemet ikke forsvunnet så lett Osborne hadde håpet. Rothschild har stått fast på sin beskyldning og sagt at han om nødvendig vil gjenta påstanden i retten. Han har også fått en annen gjest til å bevitne det: James Goodwin, en tidligere rådgiver for Bill Clinton og i dag direktør i en av Deripaskas virksomheter. En kort kommentar fra den meget private Deripaska om at han ikke tok initiativ til samtalen, har ikke hjulpet. Onsdag brakte Brown mer ved til bålet med en oppfordring til relevante myndigheter om å granske saken.

Samtidig har historien gjenoppfrisket et gammelt bilde av det konservative partiet som en klubb for de velsituerte som beveger seg i en lukrativ verden av penger og luksus, uten forståelse for hardtarbeidende menneskers bekymringer for ikke å kunne betale neste regning. Det ligger langt fra bildet Cameron forsøkte å tegne med en familieferie i Cornwall. Og i en tid da Storbritannia er på vei mot resesjon, og statsminister Gordon Brown allerede har gjenvunnet tillit blant velgerne, styrker det neppe partiet.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

NIGEL RODDIS
ILYA NAYMUSHIN