Det var sjefen for Sør-Koreas etterretning, Nam Jae-joon, som søndag lettet på sløret og fortalte til den sørkoreanske nasjonalforsamlingens etterretningskomité hva han tror lå bak den overraskende henrettelsen av den nord-koreanske lederens onkel den 12. desember. Det skriver Aftenposten.no.

Ifølge den sørkoreanske etterretningssjefen skal ikke Jang ha planlagt noe statskupp, slik nordkoreanske myndigheter har hevdet. Han skal derimot ha blitt offer for intriger i landets maktelite på grunn av kamp om lønnsomme eksportkontrakter, deriblant eksporten av kull, melder AFP.

Etterretningssjefens kommentarer ble viderebrakt til mediene av parlamentsmedlemmene Jeong Cheong-rae og Cho Won-jin, som har fått i oppgave å være talsmenn for etterretningskomiteen.

Følte de seg for trygge?

Jangs rivaler skal ha gått til Kim Jong-un med anklager om korrupsjon mot Jang og hans nærmeste nettverk, skriver The New York Times. Da Jangs medsvorne skal ha nektet å adlyde ordren fra Nord-Koreas leder om å oppgi noen av sine forretningsforbindelser, kanskje fordi de trodde de kunne stole på Jangs beskyttelse, så skal Kim ha sett det som et forsøk på å utfordre hans makt, ifølge Nam.

— Det ser ut til at Kim Jong-un ikke har noe problem med grepet om makten, siden utrenskningen av Jang Song-thaek ikke var resultat av noen maktkamp, skal Nam ha sagt til etterretningskomiteen.

Men den drastiske løsningen på problemet, nemlig at Kim Jong-un beordret henrettelsen av sin egen onkel, gir grunn til å stille spørsmål ved samholdet i den nordkoreanske ledelsen, ifølge Nam.

Arrestert i november

Sørkoreansk etterretning skal ha vært klar over at onkelen til Nord-Koreas leder hadde havnet i unåde siden midten av november. Men han ble offentlig arrestert og ydmyket under et TV-sendt partimøte den 8. desember. Henrettelsen skjedde altså fire dager senere.

Jang var gift med Kim Kyong-hui, den eneste søsteren til Kim Jong-il, Nord-Koreas tidligere diktator og faren til Nord-Koreas unge leder Kim Jong-un (30). Av noen ble Jang sett på som den virkelige makthaveren, mens Kim Jong-ils yngste sønn arvet makten i verdens mest lukkede land etter farens død 17. desember 2011.

Den brutale utrenskningen av Jang utløste spekulasjoner om hva som var årsaken. Det har vært fremmet teorier om at Kim Jong-un skal ha blitt rasende over at Jang i hemmelighet støttet Kims eldre halvbror, Kim Jong-nam (42), som opprinnelig var tenkt som Kim-dynastiets etterfølger, men som havnet i unåde etter at han ble arrestert i Japan i 2001 med et forfalsket kinesisk pass, angivelig på vei til Disneyland i Japan. Kim Jong-nam har siden ført en beskjeden tilværelse i Macau i Kina.