Nøyaktig fem år etter at World Trade Center styrtet i grus på sørspissen av Manhattan, skal det første nye kontortårnet nå full høyde og fylle det gapende hullet i New Yorks berømte skyline.

De ansvarlige for gjenoppbyggingen hevder at tidsplanen vil holde, etter at motsetningene mellom en visjonær arkitekt og beinharde økonomiske interesser er glattet over ved et forlik.

Innrømmelser

Daniel Libeskind, som for et halvt år siden vant arkitektkonkurransen, har vært tvunget til å gjøre innrømmelser. Selv om den overordnede planen for det store gapende hullet ble hyllet for å gjenskape et viktig forretningskvartal samtidig med at det virket som et minnesmerke over de 3000 som ble ofre for terrorangrepene 11. september 2001, var det ikke alle som var tilfredse.

Larry A. Silverstein forsøkte å latterliggjøre prosjektet med påstander om at det vil skape kvadratmeter etter kvadratmeter av ubrukelige kontorer.

I første omgang ble kritikken avvist av det nye utviklingsrådet og av havnemyndighetene, som eier den kostbare grunnen. Det er imidlertid ikke dem, men Larry Silverstein, som har pengene. Den styrtrike byggemagnaten fikk leie på World Trade Center bare to måneder før terrorangrepene, og det er han som får milliardene fra forsikringsselskapene. Daniel Libeskind har allerede inngått kontrakt om den endelige utformingen av området med minnesmerker, museer og en rekke kulturelle bygninger.

Mindre kunst...

Striden sto om planens sentrale bygning, det 535 meter høye kontortårnet som står som første punkt på planen for gjenreising. Larry Silverstein ville ifølge kritikerne ha flere og billigere kvadratmeter og mindre kunst og arkitektur.

Han forlangte også kontortårnet flyttet og en endring av det enorme spiret som skal være New Yorks nye landemerke. Libeskind har utformet et spir som skyter opp fra bygningens side, men Silverstein vil ha et spir i midten, fordi det er mye billigere.

Striden førte til at myndighetene måtte innkalle til forliksmøte, der Larry Silverstein møtte opp med sin egen arkitekt David Childs. Møtet var mindre enn en halv time gammelt, da de to arkitektene ble bedt om å gå i enerom for å se om de uten andres innblanding kunne nå frem til en avtale. New Yorks guvernør George Pataki la via telefonen press på alle parter, og åtte timer senere ble det meldt at Daniel Libeskind ville delta i utformingen av den enorme bygningen, mens de senere detaljene overlates til Childs.

Ifølge planen begynner konstruksjonen om knapt ett år. Vel to år senere skal bygningen være 535 meter høy, og den vil uten forsinkelser kunne tas i bruk i 2008.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

<b>FØR OG ETTER:</b> Manhattan skyline før og etter terrorangrepet 11. september 2001. Nå krangler man om hvordan den nye skal bli... <br/> ARKIVFOTO: ENRIQUE SHORE (TOPP), MIKE SEGAR (BUNN), REUTERS
ARKIVFOTO: ENRIQUE SHORE (TOPP), MIKE SEGAR (BUNN)