På Microsofts egne nettsider, dukket det tidligere i år opp en artikkel om hvordan man skal «forstå sine barns internettslang, og hvor viktig dette er for å guide dem i sin online opplevelse». Det gis en innføring i «leetspeek» og rettes en pekefinger mot de skumleste ordene.

I tillegg skal artikkelen hjelpe med å avsløre nettbøller som kanskje plager barnet ditt. Dessverre mer komisk enn nyttig, eller som kidsene selv ville sagt: omg plz!

1337?

Det såkalte «Leetspeek» refererer til et nettspråk utviklet over lengre tid.

Både leet og 1337 henspiller på ordet Elite. «Leet» er en forkortelse, og 1337 er en annen måte å skrive det på (1 blir L, 3 er en omvendt E og 7 likner på en t). Speek er en bare en omskriving av speak.

Reglene er forholdsvis enkle, og veldig åpen for kreativitet. Det hele er en suppe av fonetisk likhet, tall og tegn som likner på bokstaver, forkortelser og adopterte feilskrivinger.

Alt kombinert med en grunnleggende forakt for grammatisk korrekthet.

I tillegg blandes gjerne forskjellige språk, og spesielle miljøer utvikler sin spesielle slang. Slenger man på datarelaterte forkortelser og fagtermer blir det lett uforståelig for uinnvidde.

Etter hvert som flere av nykommerne på nettet tok i bruk dette språket forsvant de originale brukerne. Flere anser det nå som «n00b å bruke 1337 språk». N00b kommer fra newb, som er kort for newbie, eller nybegynner

De skumle Akronymer

Verst å tyde er forkortelsene, her er det en forutsetning at man kjenner betydningen på forhånd. SMS-barndommen brakte overskrifter om utspekulert ungdom som benyttet forkortelser som PW (Parents Watching) eller POS (Parents Over Shoulder) for å indikere at de ikke var alene. På samme måte ser vi nå advarsler mot forkortelser som (talk dirty do me). Alt dette sauses sammen med spill-slang, og presenteres med skrekkhistorier om jenter på 13 som flørter med voksne menn på nett uten at foreldrene skjønner hva de snakker om.

Pwned u

I nettspill er dette svært utbredt, både rollespill og førstepersonsskytere, her brukes h4x og h4xxor om folk som jukser, eller er så god at de ser ut til å gjøre det. Pwned er en måte å si fra om at man er så flink at man eier motstanderen. Lol er kort for laughing out loud.

Det er Smack talk: fornærmelser, selvskryt og hovering i saling blanding. Etter hvert så utvannet og blottet for uskrevne regler at det ikke er sosialt akseptert lenger. Microsoft derimot, mener det er «en indikator på at tenåringen er involvert i tyveri av åndsverk, spesielt lisensiert programvare.» Enten det, eller en nettbølle som ikke vil la barnet være i fred.

Kråkespråk kan sikkert brukes til å planlegge bankran, men kan neppe legges til grunn for noen mistanke mot dem som bruker det.

Fakta/Hurtigkurs i «leetspeek»

Tallenes tale:

1= L(l) 3=E 4=A 5=S 6=G 7=T 8=B 9=g 0=o

Forkortelser:

OMG: oh my god Plz: Please Lol: Laughing out loud 2k: En forsterkning av verb og adjektiv f.eks pwned 2k H4x: Hack. W4r3z: Warez, en betegnelse på programvare, stort sett ulovlig kopiert ROFLMAO: Rolling On the Floor Laughing My Ass Off

PS! Under redigering til nettet har det vært nødvendig å ta vekk en del tegn, fordi disse fører til kodefeil, sjekk papirutgaven for fullstendig tekst