Eksperter og luftfartspersonell er foreløpig enige om at utbruddet i Grimsvötn ikke vil skape de samme problemene som i 2010, da flytrafikken i hele Europa var lammet i flere dager.

Vulkanen Grimsvötn, som ligger under Islands største isbre Vatnajökull, våknet til liv igjen lørdag kveld. En 20 kilometer høy søyle av damp og aske stiger opp fra vulkanen og er synlig fra mange steder på øya.

Grimsvötn-utbruddet var i seg selv kraftigere enn utbruddet under Eyjafjallajökull i fjor, men konsekvensene blir likevel mindre for luftfarten.

— Det er ikke samme skala i det hele tatt. Da var det en uvanlig vulkan, uvanlig stor askespredning og uvanlig værmønster som sammen gjorde livet vanskelig i Europa, sier geofysiker Páll Einarsson ved det islandske universitetet til nyhetsbyrået AP.

Han understreker at Grimsvötn er en kraftig vulkan og at utbruddet derfor blir nøye overvåket. Men han minner om at de forrige gangene vulkanen spydde ut stein og aske, så førte det ikke til store skader.

— Utbruddet nå kommer fra samme krater som de tre forrige utbruddene, som alle var små, sier Einarsson til avisa Morgunblaðið.

Varslet utbrudd

Også islandske luftfartsmyndigheter er forholdsvis lite bekymret, selv om lufttrafikken i landet er lammet noen dager.

— Det at vinden blåser asken nordover, er mye bedre enn i fjor, da vinden blåste asken fra Eyjafjalla-utbruddet mot sør og sørøst, over Europa, sier Hjördís Guðmundsdóttir, talskvinne i den islandske luftfartsmyndigheten, Isavia.

Geologer har lenge varslet at et utbrudd ville skje i Grimsvötn i løpet av året. Utbrudd i vulkanen er relativt vanlig og skjer gjennomsnittlig hvert femte år.

Bresjøen Grimsvötn ligger under isdekket, og det er herfra smeltevann strømmet ned. Forrige gang det var utbrudd under Grimsvötn var i 2004, og dette utbruddet førte til at flytrafikken til Island ble forstyrret i en kortere periode.

Når Svalbard

All lufttrafikk til og fra Island er midlertidig stengt som følge av utbruddet. Askeskyen trekker sørover og vil trolig nå Svalbard mandag ettermiddag. Luftfartstilsynet betegner imidlertid situasjonen i Norge som lovende, og det er foreløpig ingen fare for kansellerte flyavganger.

Når skyen når Vestlandet tirsdag er det imidlertid mulig at den skaper problemer for helikoptertrafikken i Nordsjøen.