Onsdag kveld skal den greske nasjonalforsamlingen i Athen stemme over en ny runde med upopulær innstramminger. Det har satt sinnene i kok i gatene.

Titusenvis av grekere har trukket inn mot Syntagma-plasset i sentrum av byen, skriver Aftenposten.no.

Rasende folkemengder har tatt til gatene i Athen for å demonstrere. Enkelte har kastet bensinbomber mot politiet, som har svart med tåregass og vannkanoner.

Frykter for stillingsvernet

Til tross for sinnet i gatene, blir den upopulære sparepakken med all sannsynlighet stemt gjennom onsdag kveld. Totalt 13,5 milliarder euro, nesten hundre milliarder kroner, skal kuttes.

syf2934d.jpg
SCANPIX

Kuttene vil merkes av grekere flest — skattene må økes og pensjonen blir kuttet. Pensjonsalderen økes med to år, til 67 år. I tilllegg fjernes ferieordninger, og arbeidere frykter at stillingsvernet svekkes.

Flere av arbeiderne som har tatt til gatene frykter at innstrammingene vil gjøre det lettere å si opp folk, i et land der hver fjerde greker står uten jobb.

Fagforeningene har gått til en 48 timers generalstreik som motsvar, melder BBC.

Nødvendig ferske lån

Dette er den fjerde innsparingsrunden på tre år. Statsminister Antonis Samaras sier rundene er helt nødvendig for å lette landets enorme gjeldsbyrde og gjøre økonomien mer konkurransekraftig, skriver Aftenposten.no.

Landets politikere er også under kraftig press fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). 230 milliarder kroner i ferske lån kan bli frigitt, dersom Hellas innfrir forvetningene om kutt.

Neste uke skal finansministrene i eurosonen møtes for å avgjøre om midlene skal frigis.

syf29351.jpg
SCANPIX