Det melder en korrespondent fra nyhetsbyrået AFP. Etter den andre eksplosjonen begynte væpnede vakter å flytte journalister og pårørende bort fra skolen

Den første eksplosjonen skjedde om lag 500 meter fra skolen rett etter midnatt lokal tid. Den andre så ut til å gå av litt lenger vekk fra skolen. Det var ikke mulig å se om soldater var på vei mot skolebygningen fra plassen hvor journalistene er bedt om å holde seg.

Løslot gisler

26 kvinner og barn ble i ettermiddag løslatt av gisseltakerne fra skolen i Beslan, ifølge flere kilder. En tom buss skal også ha blitt kjørt opp foran skolen, melder AFP. Sikkerhetsstyrker vil ikke si hva de skulle bruke bussen til, men mye tyder på at gislene ble fraktet vekk i bussen.

Fortsatt er over 300 elever, lærere og foreldre igjen på skolen i den sørrussiske provinsen Nord-Ossetia, hvor væpnede gisseltakere truer med å drepe dem. Løslatelsen skal ha blitt forhandlet fram av en tidligere leder i naborepublikken Ingusjetia.

— Vi ser dette som en første suksess, sier Lev Dzugajev, talsmann for presidenten i Nord-Ossetia.

- La barna gå

Russiske myndigheter har varslet at de foreløpig ikke vil bruke makt for å få gislene fri

— La barna gå, de har ingenting med dette å gjøre, de er ikke skyld i noe, trygler en av de desperate foreldrene utenfor Skole nr. 1 i Beslan i Nord-Ossetia.

Og - legger hun til: - La oss erstatte barna!

Terroristene inne på skolen skal ha lagt ut snubletråder knyttet til bomber for å hindre at politistyrker - eller desperate foreldre - skal storme bygningen.

Skyting og eksplosjoner

Eksplosjoner og maskingeværild ble torsdag hørt i nærheten av skolen i Nord-Ossetia, der over 350 personer holdes som gisler, melder BBC.

Det var umiddelbart etterpå uklart hva som hadde forårsaket eksplosjonene og om de kom inne fra skolen, ifølge CNN.

Røyk kunne ses om fra området rundt skolen. Men ifølge Reuters' journalist på stedet er det ingenting som tyder på at de russiske styrkene har startet en aksjon for å frigi gislene som holdes fanget. Ingen personer ble skadd i eksplosjonen, opplyser tjenestemenn i krisedepartementet. Enkelte kilder melder at gisseltakerne skjøt med granater mot biler utenfor skolen.

Fortvilte foreldre

Fortvilte foreldre har oppholdt seg utenfor skolebygningen helt siden gisseldramaet startet.

Myndighetene har satt opp provisorisk hjelpesentral i et bygg like ved der foreldre kan få trøst og gratis mat.

Utelukker ikke makt

Sjefen for Russlands etterretningstjeneste i Nord-Ossetia utelukker at det i nær fremtid vil bli brukt makt for å løse gisselkrisen.

Etterretningssjefen sier han tror det må langvarige forhandlinger til for å få løslatt de over 350 personene som blir holdt som gisler på skolen i byen Beslan i republikken.

12 sivile drept

I alt tolv sivile er blitt drept i gisselaksjonen i løpet av det første døgnet, sier representanter for myndighetene i republikken.

Nord-Ossetias innenriksminister Kazbek Dzantiev bekrefter at 15 eldre elever hittil har klart å komme seg ut av skolen.

En av gisseltakerne skal også ha blitt drept, ifølge myndighetene.

SLUPPET FRI: I ettermiddag ble 26 gisler løslatt. Her kommer en politimann bærende på en baby som er sluppet fri av gisseltakerne.
REUTERS
LA BARNA GÅ: - La barna gå, de har ingenting med dette å gjøre, de er ikke skyld i noe, trygler en av de desperate foreldrene utenfor Skole nr. 1 i Beslan i Nord-Ossetia. FOTO: AP PHOTO/Musa Sadulayev