Nyhetsbyrået Associated Press melder om kraftige eksplosjoner i Libyas hovedstad Tripoli tirsdag kveld. Samtidig er himmelen opplyst av tung luftvernsskyts, skriver Aftenposten.no.

Dette er fjerde døgnet på rad de alliertes styrker angriper mål i landet, etter at FNs sikkerhetsråd torsdag vedtok flyforbudssonen.

Det skal ha blitt avfyrt 24 tomahawk-missiler mot militære mål, skriver AP tirsdag kveld.

Samtidig opplyser den amerikanske admiralen Samuel J. Locklear at Gadafis styrker angriper sivile i byen Misrata.

– NATO vil ha nøkkelrolle

USA har varslet at de vil gi fra seg kommandoen for aksjonene, men det har hersket full forvirring om hvem som skal ta over ansvaret. Tirsdag kveld ble temaet tatt opp i et møte USAs president Barack Obama samtaler med Storbritannia og Frankrike.

– Det vi sier akkurat nå er at NATO vil ha en nøkkelrolle å spille her, sier Obamas sikkerhetsrådgiver Ben Rhodes ifølge NTB.

Det gjør ikke situasjonen lettere at forsvarsalliansen er splittet. De 28 medlemslandene greier fortsatt ikke å bli enige om veien videre.

– Tyrkia vil aldri være med på å rette våpen mot det libyske folk, sa statsminister Recep Tayyip Erdogan i en tale tirsdag.

Tyrkia har hele tiden vært skeptiske til å la NATO overta kommandoen over koalisjonsstyrkene i Libya, i likhet med flere andre medlemsland, først og fremst Tyskland.

Libya-kritikk

Libyas viseutenriksminister Khaled Kaim opplyser til nyhetsbyrået Reuters at koalisjonsstyrkene er mer interessert i å hjelpe opprørerne i deres kamp enn å beskytte sviile.

Kaim mener de allierte har gjort det klart at de har mål om å drepe Gadafi.

– Koalisjonsstyrken er del av krigen mot en legitim regjering, sier han.

– Gransker skyteepisode

Pentagon etterforsker nå episoden der seks sivile skal ha blitt skadet øst i Libya tirsdag morgen. De sivile skal ha blitt skutt i forbindelse med evakueringen av den ene piloten som skjøt seg ut da et amerikansk jagerfly styrtet , skriver Daily Telegraph.

Detaljene er fortsatt uklare, men ifølge innbyggerne ble det åpnet ild da de samlet seg rundt den ene piloten, skriver avisen.

Begge pilotene skal ha kommet fra hendelsen uten skader, og befinner seg nå på et ukjent sted under amerikansk kontroll.