Både den afghanske nasjonalforsamlingen, flere utenlandske ambassader og et hotell er under angrep i Kabul, opplyser afghansk politi. Minst tre utenlandske ambassader, den russiske, den tyske og den britiske, ble truffet av granater og raketter, skriver NTB.

I tillegg er en britisk ambassaderesidens truffet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) kjenner ikke til at noen norske soldater er såret under storangrepet i Kabul, sier han til NRK.

Lignende angrep ble samtidig utført også i flere andre afghanske provinser, blant annet i Logar og i Jalalabad.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal Talibans talsmann Zabiullah Mujahid tatt på seg skylden for angrepene i en tekstmelding til nyhetsbyrået. Han sier en gruppe bevæpnede selvmordsbombere har gått til angrep på NATO-styrkenes hovedkvarter, parlamentet og en rekke ambassader i Kabul.

Avanserte og koordinerte angrep

Aftenpostens journalist Kristin Solberg er i Kabul og melder om at hun både hører bombeangrep og skudd fra flere steder i byen. Ubekreftede rykter forteller ifølge henne at 8-9 personer ikledd politiuniformer skal ha tatt seg inn i parlamentet.

Solberg forteller at Kabul Star hotel er angrepet og står i brann. Hun forteller at angrepet foregår på samme måte som angrepene i september da byen ble utsatt for avanserte og koordinerte angrep der mange personer var involvert.

Solberg var på besøk hos et barnehjem i Kabul da hun hørte de første skuddene.

Hun forteller at vakten på barnehjemmet, Aziz Ullah, hørte flere kuler over hodet, før han søkte dekning inne. En kvinne ved navn Layla Hayat mener Taliban utfører angrepene for å gjøre folk redde og ødelegge sikkerheten. En annen sier til Solberg:

— Det er forferdelig der ute, vi aner ikke hva som foregår.

Norske spesialsoldater i Kabul

Afghanske regjeringsstyrker har fått støtte fra ISAF-styrkene under operasjonene.

Bent Ivan Myhre, oberstløytnant og forsvarssjefens talsmann, sier til Aftenposten at de norske spesialsoldatene som ble sendt til Afghanistan for ikke lenge siden, skal lære opp og være mentor for de afghanske styrkene.

— De norske spesialstyrkene skal også mentorere i de pågående operasjonene. Vi har fått bekreftet at alt er vel med soldatene, sier Myhre.

Frilansreporter for Time, John Wendle, er i Kabul. Han skriver på Twitter at norske spesialsoldater og afghanske spesialstyrker er på toppen av en bygning der de holder øye med snikskyttere.

Ambassadeansatte søker dekning

Det har gått alarmer på flere av ambassadene, og ansatte har fått beskjed om å søke dekning. Den norske ambassaden er imidlertid ikke blitt rammet i angrepet, og det er ikke meldt om nordmenn som er skadet.

— Jeg kan bekrefte at den norske ambassaden i Kabul ikke er truffet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD overfor NTB. Han vil imidlertid ikke si noe om hva de ansatte på ambassaden gjør nå eller hvilke sikkerhetstiltak som er iverksatt.

— Vi kommenterer aldri sikkerhetsrutiner på våre utenriksstasjoner, sier han.

ISAF-helikoptre

Ifølge den afghanske nyhetskanalen TOLO News melder om angrep på et butikksenter nær parlamentet, og at det hørtes eksplosjoner i området. Den tyrkiske militærleiren i Pul-i-Charkhi skal også være angrepet.

Afghanske og ISAF-helikoptre skal ifølge TOLO News fly over Kabul.

Satt ut av spill

Tidligere på søndagen kunngjorde afghanske myndigheter at minst 100 talibansoldater er satt ut av spill de siste par dagene. De er enten drept, såret eller tatt til fange i flere operasjoner rundt om i landet, skriver NTB.

Det er ikke kjent om søndagens angrep i Kabul kan settes i sammenheng med operasjonen mot Taliban.

En norsk soldat tar sikte under en skuddveksling i forbindelse med dagens angrep i Kabul.