Supermakten USA fikk søkelyset rettet mot seg i går fordi de sto bom stille på tidligere forslag. USA risikerer å få skylden for et eventuelt sammenbrudd i forhandlingene. WTOs generaldirektør, Pascal Lamy, rykket ut med sin hittil klareste advarsel.

Sammenbrudd for WTO

— Mislykkes vi i meget raskt å bli enige om hovedpunktene for landbruk og NAMA, betyr det at det er fare for hele Doha-runden, WTO og det globale handelssystemet, sa han til medlemslandene og la til:

— Et sammenbrudd for denne runden vil på en alvorlig måte sette hele det multilaterale systemet, som har tjent oss alle på en god måte de siste 60 årene, i fare, og det vil være mest alvorlig for utviklingslandene. Hvis ting ikke endrer seg dramatisk de neste timene, vil vi ganske enkelt stå foran en krise. Vi kan ikke bevilge oss den luksus det er å gi oss selv utsettelser, advarte Lamy.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til Bergens Tidende at «Lamy dessverre har rett» og «at alle taper på et sammenbrudd».

Usikre bønder

Ministere fra 38 land møttes i går kveld for å forsøke å levere resultater i de kompliserte forhandlingene om en global avtale for handel med industri- og landbruksvarer. Møtet ble avsluttet uten resultater. Pascal Lamy skal i løpet av natten konsultere flere land, og møte den mektige G6-gruppen som består av India, Brasil, USA, Japan, EU og Australia i et forsøk på å komme videre. Jonas Gahr Støre sier «han har mindre tro på et sammenbrudd» etter gårsdagens møter. Han tror det er sannsynlig at det blir et gjennombrudd i løpet av helgen, eller at det avtales nytt ministermøte i juli. Landbruksminister Terje Riis-Johansen sier at han «virkelig ønsker å reise hjem til Norge med en balansert avtale i kofferten, selv det vil innebære utfordringer for norske bønder».

— Mange bønder er usikre på fremtiden. En avtale er nødvendig for å få til forutsigbarhet for næringen, sier han.

Harde ord mot USA

Men USA ser altså ut til å være helt fastlåst i sine posisjoner, og det øker frustrasjonen hos de fattige landene. Benins næringsminister Moudjaidon Soumanou kom med et særdeles kraftig utfall mot rike, bomullsproduserende land i EU og USA i går. Bomull står sentralt for en del afrikanske land, siden produsenter fra USA og EU får store subsidier og derfor ødelegger verdensmarkedet for andre land, mener han.

— Vi er bare møtt av løfter. I mellomtiden lider flere titalls millioner afrikanere som ikke har noen inntekt. Skal vi leve av løfter? Eller skal afrikanske produsenter dø før vi hører noe? Vi ber ikke om verdighet, men om respekt for det vi ble enige om i Hongkong. Vi ønsker bare at produsenter i USA og EU produserer bomull til selvkost, som vi gjør i Afrika, sa den meget engasjerte ministeren.

Fnyser av USA

Indias næringsminister, Kamal Nath, sier at «de rike landene nå må se skriften på veggen». Han formelig fnyser av USAs krav om at USAs reduksjon av internstøtte til landbruket må møtes av at utviklingsland i G20 åpner for konkurranse for både tjenester og industrivarer. I går ba Nath de rike landene innstendig om å sørge for at de følger opp mandatet for Doha-runden.

— Forhandlingsmandatet dreier seg om utviklingslandenes markedsadgang - ikke omvendt, sa Nath med henvisning til USAs krav.

Det er nå klart at EUs sjefforhandler, Peter Mandelson, har forpliktet seg å forbedre tilbudet for markedsadgang inn i EU. Det vil si å ytterligere senke tollsatsene, under forutsetning av at G20 og USA også gir mer.

Finland tar lørdag over EUs presidentskap. Landbruksminister Juha Korkeaoja pekte også på verdens eneste supermakt:

— Mye er i hendene på USA og de bør komme med et skikkelig tilbud, sa han.

Til motangrep

USA valgte å gå til motangrep for å forsøke å dempe kritikken. I en uttalelse fra USAs sjefforhandler, ambassadør Susan Schwab og landbruksminister Mike Johanns ble det slått fast at «USAs forslag lever på løftene fra Doha, dessverre mangler de andre forslagene den nødvendige ambisjonen».

I uttalelsen pekte Schwab og Johanns på løsningen, sett fra deres ståsted.

— Markedsadgang er nøkkelen som kan låse opp den fastlåste forhandlingssituasjonen. Uten dype tariffkutt, som vil øke handelsflommen, vil det verken bli inntektsvekst eller nye muligheter for bønder, særlig ikke i utviklingslandene. Tariffkuttene kan ikke underminerers av åpne smutthull for sensitive produkter og spesialprodukter, advarte de og fikk dermed også sparket til Norge og G10-landenes krav.