Utenriksdepartementet utstedte fredag ettermiddag et offisielt reiseråd som fraråder nordmenn mot å dra på reiser som ikke er nødvendige til kaospregede Tunisia.

— Vi fraråder norske borgere å legge ut på ikke-essensielle reiser til Tunisia. I tillegg ber vi nordmenn i området om å utvise forsiktighet, sier pressekontakt Frode O. Andersen i UD til NTB.

Portforbud

Det store spørsmålet er nå om presidentens grep fredag ettermiddag vil bidra til å roe ned den svært spente situasjonen i det nordafrikanske landet.

Senere fredag ble det innført unntakstilstand i hele Tunisia, og regjeringen forbyr i tillegg folkeansamlinger på mer enn tre personer. Portforbud vil gjelde fra klokken 17 om kvelden til 7 om morgenen, og myndighetene truer med våpenbruk dersom de nye kravene ikke etterkommes.

Den tunisiske hæren tok deretter kontroll over flyplassen ved Tunis, og luftrommet over landet ble stengt, ifølge en kilde på flyplassen. En kommunistleder ble dessuten løslatt fra fengsel, opplyste partiet hans.

Urolighetene som rammer landet, er de verste siden president Zine al-Abidine Ben Ali kom til makten i et ublodig kupp i 1987.

En rekke land, blant dem Norge, advarer nå mot å reise til Tunisia. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til landet som ikke er nødvendige.

Avskjediget

Regjeringen fikk fyken etter demonstrasjoner og omfattende uro i Tunisia den siste måneden. Ben Ali gjorde det samtidig klart at det skal holdes valg innen seks måneder, opplyser statsminister Mohammed Ghannouchi, som skal ha fått i oppdrag å danne ny regjering.

Demonstrantene har krevd at Ben Ali går av. Fagbevegelsen har oppfordret til generalstreik selv om Ben Ali torsdag forsøkte å få kontroll over situasjonen ved å love politiske reformer, pressefrihet og lavere priser på sukker, melk og brød.

- Klok beslutning

Presidenten har også lovet at han ikke stiller til gjenvalg i 2014, men fredag blusset likevel urolighetene opp igjen da 8.000 mennesker demonstrerte utenfor innenriksdepartementet.

Politiet brukte batonger og tåregass mot flere tusen demonstranter.

Sveriges ambassadør til Tunisia, Anne Marie Dierauer, tror presidentens beslutning om å sparke regjeringen og love nyvalg kan ha en viss beroligende effekt.

— Jeg tror presidentens beslutning, særlig om å holde nyvalg, er klok. Dialogen med det sivile samfunnet må komme i gang, sier hun til nyhetsbyrået TT.

- Flere drap

Samtidig opplyste øyenvitner og sykehuskilder at minst tolv mennesker var drept i uroligheter i Tunis og byen Ras Jebel natt til fredag.

Ifølge menneskerettsgrupper, sykehuskilder og øyenvitner er totalt nesten 80 mennesker drept siden det sosiale opprøret startet i desember. Myndighetene opererer med langt lavere tall på drepte.

Fraråder reiser

Urolighetene i Tunisia har ført til at flere tusen turister er evakuert fra landet. Blant annet varslet turoperatøren Thomas Cook fredag at mer enn 4.000 turister blir trukket ut av landet.

— Vi fraråder norske borgere å legge ut på ikke-essensielle reiser til Tunisia. I tillegg ber vi nordmenn i området om å utvise forsiktighet, sier pressekontakt Frode O. Andersen til NTB.

— Norske borgere som planlegger reise til eller opphold i Tunisia oppfordres til å holde seg oppdatert på ambassaden i Alger sin hjemmeside, heter det i reiserådet fra UD med henvisning til Norges ambassade i Algerie.

Bilde: sy3f94a0

Flere tusen demonstranter protesterte med krav om presidentens avgang i Tunisias hovedstad Tunis fredag. Senere samme dag innførte presidenten unntakstilstand og portforbud og sparket regjeringen. Foto: REUTERS / Zoubeir Souissi / SCANPIX