Bomben som var plassert i en varebil, eksploderte kort etter at en advarsel ble ringt inn til den spanske veitjenesten.

ETA påtok seg ansvaret for attentatet gjennom en anonym telefonsamtale, opplyste innenriksdepartementet i Baskerland litt etter eksplosjonen.

Ifølge den spanske radiostasjonen Cadena Ser var det en bilbombe som gikk i lufta inne i parkeringshuset ved terminal 4.

To politimenn som ble sendt for å lete etter bomben, og en taxisjåfør var blant de fire som fikk behandling på sykehus for lettere skader. 15 andre fikk mindre sår og hørselsproblemer.

Slutt på våpenhvilen?

Allerede etter den første telefonen ble det spekulert i at det var den baskiske separatistorganisasjonen som sto bak, siden telefonadvarselen ble ringt inn fra Baskerland.

– Innringeren ringte rundt klokka 8 for å si at en rød Renault varebil ville eksplodere på Madrids flyplass klokka 9.30, sa en talsmann for veitjenesten. Litt senere ringte en annen person og sa at det var ETA som sto bak.

Dersom det er ETA som er ansvarlig, betyr det slutten på den såkalt permanente våpenhvilen som organisasjonen erklærte 24. mars.

I de siste ukene har ETA gjentatte ganger truet med å bryte våpenhvilen og gjenoppta terrorvirksomheten.

Så sent som fredag uttrykte statsminister Jose Luis Rodríguez Zapatero håp om at fredsprosessen lykkes.

Raste sammen

Både flyplassens terminal 4 og parkeringshuset ble evakuert etter eksplosjonen. Passasjerene ble raskt skysset ut på rullebanen utenfor den moderne terminalen.

Vitner fortalte at terminalen raskt ble fylt av røyk og at en kraftig svart røyksøyle steg til værs over flyplassen etter at det smalt. Det rådet kaotiske tilstander og begynnende panikk i terminalen mens evakueringen pågikk.

En flyplassansatt sa at deler av taket i parkeringshuset raste sammen etter eksplosjonen.

Trafikken ved Terminal 4, som hovedsakelig brukes av Iberias fly, ble innstilt etter eksplosjonen. Men øvrig trafikk på flyplassen fortsatte som normalt.

Etter hvert som stadig flere landet, mens andre ikke fikk ta av, oppsto det kaos på flyplassen.

Røyk stiger opp over en av parkeringsplassene ved flyplassen i Madrid.
SUSANA VERA