Demokraten Nancy Pelosi ble for fire år siden, som første kvinne, valgt til speaker (leder) i Representantenes hus. Det høyeste politiske vervet noen kvinne er valgt til i USA.

I natt var det klart at dette var over. Republikanerne overtar. En av de mer radikale — etter amerikansk standard - kvinnene i amerikansk politikk erstattes av en meget konservativ mann, nemlig den nye flertallslederen som blir republikaneren John Boehner.

Ber om samarbeid

USAs president Obama har ringt republikanske ledere og sagt at han er interessert i å finne en felles plattform etter Demokratenes nederlag i Representantenes hus i mellomvalget tirsdag.

Obama ringte Boehner og Mitch McConnell, den øverste lederen for republikanerne i Senatet, melder Det hvite hus i en uttalelse.

Presidenten sa til de to at han gleder seg til å jobbe med dem og republikanerne generelt, og at han ville prøve å finne en felles plattform for å få landet på rett kjøl.

Prognosene fra CNN tyder på at Det republikanske partiet vil få 227 av de 435 plassene i Representantenes hus etter mellomvalget tirsdag.

Dermed vil president Barack Obama måtte finne seg i at det ene av kamrene i Kongressen er kontrollert av hans politiske motstandere. Det betyr at det kan bli langt vanskeligere for presidenten å få vedtatt de lovendringene han ønsker seg.

Økonomien avgjorde Det er ingen tvil: Økonomien er den saken som opptar amerikanske velgere. På samme måte som presidentvalget i 2008 var det økonomien som avgjorde dette valget. Det viser de foreløpige resultatene fra spørreundersøkelser som ble gjort i valglokalene — såkalte exitpolls.

John J Zogby i Ibopezogby sier at totredjedeler av de amerikanske velgerne mener at landet utvikler seg i gal retning. De er ikke bare opptatt av den høye ledigheten, men de frykter for sin velstand. Ifølge ham er det dette som denne gangen gjør at det politiske humøret har svingt så kraftig.

Tapte med glans Tea Party-bevegelsen har all grunn til å være fornøyd med dette valget. Den har preget valgkampen og fått inn en rekke av sine kandidater i Representantenes hus. Men i de mer nasjonalt profilerte senatsvalget fikk de ikke like stor uttelling.

Christine O'Donell tapte tapte med glans i Delaware, hvor visepresident Joe Bidens plass i Senatet var ledig. Det blir fortsatt demokratisk med Chris Coons. Hun var kanskje den mest outrerte av Tea Partykandidatene og slo ut mer moderate kandidater i den republikanske nominasjonen.Det mer interessante er at republikanerne ikke nådde opp i Nevada, der målet var å kaste den demokratiske flertallslederen Harry Reid ut av Senatet. Det var på forhånd antatt at en mer sentrumsorientert kandidat enn Tea Party-favoritten Sharron Angel ville ha klart det. Nå tapte hun for Reid.

I Kentucky vant Tea Party-kandidaten Ron Paul klart. I Florida var det også en Tea Party-kandidat som vant, nemlig Marco Antonio Rubio.

Kjøpevalg I California tapte to rike, kjente forretningskvinner kampen mot demokratiske politiske veteraner.

Den demokratiske senatoren Barbara Boxer blir gjenvalgt. Carly Fiorina, den tidligere toppsjefen i Hewlett Packard, nådde ikke opp. Dette til tross for at hun sprøytet store summer av sine egne penger inn i valgkampen.

Den andre rike kvinnelige republikanske kandidaten som tapte, var tidligere eBay-sjef Meg Whitman. Hun har brukt over 140 millioner dollar (800 millioner kroner) av sin egen formue i valgkampen. Men velgerne i California ville ikke ha henne.

Mannen som overtar etter Arnold Schwarzenegger som guvernør er demokraten Jerry Brown. En kjent politisk størrelse i California som var guvernør for mer enn en mannsalder siden.

Hva mener du om valgresultatet? Si din mening her.