Hvis den 81 år gamle paven hadde håp om å se resultater av fredsprosessen i Midtøsten, ble han skuffet, da han ble mottatt på flyplassen av den 33 år gamle syriske presidenten.

— Kristne og muslimer må gjøre felles sak mot dem som forsøker å drepe prinsippet i alle religioner med samme mentalitet de brukte for å forråde Jesus Kristus, og på samme måte som de forsøkte å forråde profeten Muhammed, sa Assad.

Den 81 år gamle og helsesvekkede pave Johannes Paul II la an en mer forsonende tone. Uten å nevne Israel ved navn pekte han på prinsippene som forbyr okkupasjon og som skal sikre menneskers selvbestemmelsesrett og respekten for FN-vedtak og Geneve-konvensjonene.

En israelsk talsmann betegnet Assads uttalelser som skjendige.

Gest til muslimene Pave Johannes Paul II samlet søndag 50.000 mennesker på en idrettsarena i Damaskus, og han skulle senere på dagen besøke en moské som den første pave i historien. I 1986 ble han den første paven som trådte inn i en jødisk synagoge.

— I dette hellige land må kristne, muslimer og jøder arbeide sammen med tillit og mot og uten forsinkelser mot den dagen da de legitime rettighetene til alle mennesker blir respektert og de kan leve i fred og gjensidig forståelse, sa paven.

Besøkene i Hellas og Syria er blitt betegnet som en pilegrimsreise i Paulus fotspor, men den jødisk-arabiske konflikten har vært et sentralt tema i taler og på møter under oppholdet i Damaskus i helga. Selv betegnet han besøket i Umayyad-moskeen som en gest til den muslimske verden.

Moske-besøk Den store Umayyad-moskeen ble opprinnelige bygget som et hedensk tempel, men ble ombygd til kirke og vigslet til Johannes døperen da kristendommen fikk fotfeste i det romerske rike på 300-tallet.

Bygningskomplekset ble omgjort til moské da muslimene erobret Damaskus i 639, og helligdommen rommer blant annet sarkofagen til muslimenes største hærfører Saladin, som jaget de kristne korsfarerne ut av det hellige land på slutten av 1100-tallet.

Paven har fått en langt hyggeligere mottakelse i Syria enn han fikk i Hellas, og tusenvis av mennesker har hilst ham velkommen med plakater og velkomstrop.

De fleste av Syrias 2,4 millioner kristne tilhører den greskortodokse eller syriskortodokse kirke med den katolske kirke som det tredje største kristne kirkesamfunn.

Til Golan Mandag skal paven besøke ruinene av byen Kuneitra på Golanhøyden. Byen ble okkupert av den israelske hæren under oktoberkrigen i 1973 og lagt i ruiner før israelerne trakk seg noen kilometer tilbake på Golan året etter.

— Quneitra er et meget velegnet å be for fred, sa Vatikanets talsmann Joaquin Navarro-Valls søndag. -Quneitra er en liten by med en særlig betydning, ettersom byen ble ødelagt like krigen va r over.

NTB-AFP