Serberne har reelt intet å tape på den FN-planen for Kosovo som skal gjennom en siste forhandlingsrunde i Wien i dag.

Det fastslår den østerrikske diplomaten Albert Rohan, høyre hånd for FN-megler Martti Ahtisaari, som står bak den 58 sider lange planen.

— Kosovo har ikke vært under serbisk styre siden 1999. Derfor vil svært lite i praksis endre seg for Serbia, konstaterer Rohan i et intervju med avisen Kurier.

NATO stoppet i 1999 daværende serbiske leder Slobodan Milosevic' brutale angrep på kosovoalbanske opprørere. Siden har den serbiske provinsen vært under FN-administrasjon. Martti Ahtisaaris plan, som sendes til FNs sikkerhetsråd i neste måned, gir kosovoalbanerne utstrakt selvstyre under internasjonal overvåking.

Kosovoalbanerne presser på for full selvstendighet mens serberne ikke vil høre snakk om å gi opp overherredømmet over provinsen. Vesten med USA i spissen støtter kosovoalbanerne; serberne har Russland på sin side.

Forhandlingene i Wien i denne uken er siste sjanse for å oppnå et kompromiss mellom de to sidene. Men akkurat som sin sjef er Albert Rohan skeptisk:

Det er «svært usannsynlig» at det kommer et kompromiss, vurderer Rohan, som kritiserer serberne for en «svært ensidig» tilnærming til den vanskelige konflikten.

Det er «intet realistisk alternativ» til FN-planen, fastslår Albert Rohan:

— En fortsettelse av den nåværende situasjonen er uholdbart.

Uten en kjøreplan for Kosovos fremtid vil de rivaliserende gruppene nesten helt sikkert destabilisere Kosovo og utløse uro som kan spre seg til hele regionen, lyder advarselen.