Bildet av generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund ble senest brukt i demonstrasjoner i Beirut søndag, ifølge al-Arabiyas Oslo-korrespondent Ashraf Al Khadra.

Bildet av Kokkvold er overmalt med et stort rødt kryss og har vært brukt i flere arabiske medier den siste uken. Kokkvold har blitt referert til både som redaktør av Jyllands-Posten og som tegner av de omstridte Muhammed-karikaturene.

Ventet på pressemelding

– Vi har villet respektere Kokkvold’s ønske om minst mulig oppmerksomhet rundt denne saken, sier Ashraf Al Khadra. Han mener det beste hadde vært om Kokkvold selv hadde kommet med en pressemelding hvor han forklarer misforståelsen som mediene kunne videreformidle. Men nå lover Khadra at saken skal bli tatt opp på Al-Arabiya.

– Dette er en stor feil som har fått store konsekvenser. Vi skal prøve å rette opp i dette så godt vi kan, sier han.

– Jeg har ikke sagt noe jeg trenger å si unnskyld for. Jeg har forsvart ethvert menneskes rett til å ytre seg. Jeg har forsvart den frie tale og den frie tanke. Det er underlig at normale ytringer om de mest sentrale verdier i samfunnet blir møtt på denne måten. Jeg synes det er trist, og mer er det ikke å si om det, sier Kokkvold til NTB.

I forskjellige tekster til fotografiet skal Kokkvold være omtalt både som «den danske redaktør», personen som tegnet de tolv karikaturtegningene og som «svinet som fornærmet profeten».

I virkeligheten ble de tolv tegningene i Jyllands-Posten i sin tid tegnet av tolv forskjellige tegnere.

Kokkvold har tidligere vært utenriksredaktør og redaktør i Arbeiderbladet, før han ble generalsekretær i Norsk Presseforbund. Han har aldri vært tilknyttet verken Jyllands-Posten eller Magazinet.

Graff-tegning verre

Al Jazeeras korrespondent Samari Shatara mener det beste nordmennene kan gjøre er å ligge lavt for at situasjonen ikke skal eskalere. Men han intervjuer gjerne norske regjeringsmedlemmer om saken.

– Bare de vil kunne legitimt forklare situasjonen og komme med beklagelser. Ytringsfrihet i Norge betyr noe helt annet enn i arabiske land, sier han.

– Folk vil høre dette fra regjeringen, det hjelper ikke om mediene forsøker å oppklare misforståelsen selv, mener Shatara. Alternativt vil også norske midtøsten-kjennere og representanter fra norsk— islamske interesseforeninger kunne forklare dette til de arabiske seerne.

Shatara håper nå for Norges skyld at karikaturen Dagbladet-tegner Finn Graff viste på NRKs lørdagsrevyen, ikke kommer til å komme ut i arabiske medier.

– Den tegningen er mye verre og jeg har med vitende og vilje latt være å rapportere denne saken tilbake til redaksjonen. Hvis denne tegningen kommer ut bryter helvete løs, tror han.

Blir «skutt»

Lørdag ble det også kjent at Kokkvold og redaktør Vebjørn Selbekk i den kristne avisen Magazinet blir «skutt» i en video som skal være lagt ut på en arabisk nettside. I den danske avisen Ekstra Bladets nettutgave lørdag presenteres nordmennene som to av tegnerne av Muhammed-bildene.

Videoen viser portretter av de to nordmennene og en rød sirkel med et kryss som går over bildet, og stanser mot pannen til de to. Samtidig høres lyden av skarpe skudd

Ifølge Ekstra Bladet besøkes hjemmesiden der videoen ble lagt ut fredag kveld, ofte av terrorister. Videoen kommer gjennom sin bildemanipulasjon med indirekte dødstrusler mot de tolv tegnerne som karikerte profeten Muhammed i den danske avisen Jyllands-Posten i september i fjor.

Men verken al-Arabiyas eller al-Jazeeras Oslo-korrespondenter har bedt sine hovedkontorer oppklare de grove feilene som har ført til at Kokkvold har blitt drapstruet.