Seoul: Sør-Korea har satt sine væpnede styrker i høyeste beredskap som følge av Nord-Koreas angrep på øyen Yeonpyeong i Gulehavet. En sørkoreansk soldat ble drept.

Tilstanden til tre andre soldater skal være alvorlig. Ifølge TV-kanalen YTN ble så mange som 200 nordkoreanske granater skutt mot den sørkoreanske øya tirsdag.

Sør-Koreas president Lee Myung-bak søkte tilflukt i et bombesikkert rom i presidentboligen i Seoul, og forsvarsledelsen sendte umiddelbart kampfly til øyen, som ligger nær grensen til Nord-Korea.

Normalt holder om lag tusen sørkoreanske soldater til her.

Krisemøte i bomberom

— Presidenten befinner seg nå i et underjordisk sikkerhetsrom og diskuterer mulige reaksjoner, opplyser en talsperson for regjeringen.

Lee Myung-bak har allerede bedt det sørkoreanske militæret om å håndtere situasjonen på en måte som forhindrer at konflikten øker.

— Vi følger nøye med på situasjonen, sier talsmannen.

Kort tid etter det nordkoreanske angrepet svarte Sør-Korea med å skyte tilbake.

— En nordkoreansk artillerienhet iverksatte en ulovlig skyteprovokasjon klokken 2.34, og sørkoreanske soldater skjøt umiddelbart tilbake i selvforsvar, opplyste en talsperson for departementet.

Sør-Korea mener det nordkoreanske angrepet kom som en reaksjon på en sørkoreansk militærøvelse.

Jeg kan ikke se klart på grunn av all røyken. Også åssidene rundt brenner

Lee Jong-sik, øyenvitne

Bomberom

På øyen Yeonpyeong ble folk evakuert inn i bomberom, og TV-bildene fra stedet viser minst fire røykskyer som stiger opp. Det skal også ha kommet rapporter om at folk har rømt fra øyen i små fiskebåter.

— Jeg kan ikke se klart på grunn av all røyken. Også åssidene rundt brenner, sier Lee Jong-sik til TV-kanalen YTN.

— Folk er livredde og angrepene fortsetter mens vi snakker, sier en annen øyboer til TV-kanalen.

Kina og Russland bekymret

Både Kina og Russland har uttrykt bekymring etter tirsdagens angrep.

I en uttalelse fra Beijing heter det at det er «imperativt» at sekslandsforhandlingene rundt Nord-Koreas atomprogram blir gjenopptatt.

Den russiske regjeringen advarte i en uttalelse mot eskalering av konflikten.

Siden Koreakrigen på 1950-tallet aldri ble avsluttet med en fredsavtale, er de to koreanske statene formelt fortsatt i krig med hverandre.

Nord- og Sør-Korea

  • Nord-Korea er et isolert kommunistregime. Nærmeste støttespiller internasjonalt er Kina. Landet anses som en av verdens mest autoritære stater og også som et av verdens fattigste land.
  • Sør-Korea er i dag blant verdens 20 største økonomier. Landet hadde autoritært styre frem til 1993, men er i dag et demokrati.
  • I 2000 avholdt partene sitt første toppmøte. Et nytt toppmøte ble holdt i 2007, men fredsprosessen har siden gått i stå.
  • Nord-Korea prøvesprengte sin førte atombombe i 2006. Siden 2003 har landet ført sekslandssamtaler om sitt atomprogram med USA, Kina, Japan, Russland og Sør-Korea. Samtalene har stanset flere ganger.
  • Den siste tiden har det vært flere militære episoder mellom statene (©NTB)