Gainesville: Den varslede brenningen av Koranen lørdag er kun midlertidig innstilt, sier pastor Terry Jones. Han krever at planene om å bygge en moské nær Ground Zero i New York må skrinlegges.

Lederen for den lille evangelisk-kristne menigheten The Dove World Outreach Center i universitetsbyen Gainesville i Florida, pastor Terry Jones, sa torsdag kveld at han hadde avlyst den planlagte markeringen. Pastoren begrunnet avlysningen med at det var oppnådd enighet med muslimske ledere om å skrinlegge planene om å bygge en omstridt moské nær Ground Zero.

Imamen som leder prosjektet i New York, Feisal Abdul Rauf, avviser på sin side at han har inngått noen avtale med Terry Jones.

Det har fått sistnevnte til å revurdere saken.

— Akkurat nå har vi bare midlertidig innstilt den planlagte begivenheten, sier Terry Jones.

Artikkelen fortsetter under bildet

Phil Sandlin

IMAMEN OG PASTOREN: Imam Muri og pastor Jones.

Avviser avtale

Ifølge pastoren ble Koran-brenningen avlyst fordi imam Muhammad Musri i Orlando i Florida hadde fått i stand et møte med Feisal Abdul Rauf i New York lørdag. Rauf avviste senere at dette var tilfelle.

— Vi er virkelig skuffet og svært sjokkerte, for hvis dette viser seg å være sant, har Musri åpenbart løyet til oss. Vi vil bli tvunget til å revurdere vår avgjørelse, for avlysningen var basert på det han sa, sier Terry Jones.

Den opprinnelige avlysningen kom etter at pastoren hadde fått en telefon fra USAs forsvarsminister Robert Gates. Han slo kort og konsist slo fast at pastoren ville sette amerikanske soldatliv i fare dersom han gjorde alvor av sin trussel.

Fordømmelse

Den planlagte brenningen av Koranen på niårsdagen for terrorangrepene mot USA 11. september 2001 har høstet skarpe protester og fordømmelse verden over. Blant dem som advarte mot markeringen, var USAs president Barack Obama, FNs generalsekretær Ban Ki-moon, EU og Vatikanet.

— Det kan føre til alvorlig vold og sette amerikanske soldaters liv i fare på steder som Pakistan og Afghanistan. Det kan også føre til økt rekruttering av folk som kunne være villig til å sprenge seg i lufta i amerikanske eller europeiske byer, sa Obama.

Blant de første til å slå alarm da den planlagte Koran-brenningen ble kjent, var USAs og NATOs øverstkommanderende i Afghanistan, general David Petraeus.

— Dette er nøyaktig en slik handling som Taliban vil kunne nyttiggjøre seg. Og ikke bare her, men overalt hvor vi er i kontakt med det muslimske samfunnet, sa Petraeus.

Artikkelen fortsetter under bildet

Phil Sandlin

IKKE FØRSTE GANG pastor Terry Jones kommer i søkelyset for antiislamske holdninger.

Antiislamsk

Pastor Terry Jones har også tidligere markert seg med sterkt antiislamske holdninger. I 2008 ble han kastet ut av en menighet han selv hadde dannet i Köln i Tyskland fordi de øvrige mente at han var blitt for ekstrem og fundamentalistisk.

— Vi distanserer oss fra hans aktiviteter og ønsker ikke å bli forbundet med dem, sier den nye lederen for Kölns kristne samfunn, Stephan Baar.

Pastorens nye menighet i Gainesville i Florida teller bare 50 medlemmer, men har til tross for dette havnet i verdens søkelys etter at den annonserte sin «Brenn en Koran-dag».