Talsmann for det georgiske innenriksdepartementet, Sjota Utiasjvili, bekrefter at russiske styrker har tatt kontroll i byen der det har rast kamper i nesten tre døgn.

– Russiske soldater har okkupert Tskhinvali, opplyser Utiasjvili.

Uroen i Sør-Ossetia er i ferd med å spre seg med full styrke til den andre utbryterrepublikken i området, Abkhasia.

Abkhasias leder Sergej Bagapsj opplyste søndag at han har sendt 1.000 soldater til Kodori, et område av Abkhasia Georgia hittil har kontrollert.

Bagapsj kunngjorde også at han har gitt ordre til reservestyrker om å mobilisere.

– Vi er rede til å handle på egen hånd. Vi er klare til å presse på videre om vi møter motstand fra georgisk side, fastslo Bagapsj.

Georgia beskylder Russland for å ville spre konflikten i Sør-Ossetia til Abkhasia.

Russland har bedt FN-observatørene på grensen mellom Abkhasia og Georgia om å trekke seg ut, ifølge det georgiske innenriksdepartementet.

Bombet flyplass

Russiske fly skal ha bombet en militærflyplass ved den internasjonale flyplassen i Georgias hovedstad Tbilisi.

– Det er sluppet tre bomber over militærflyplassen som hører til Tbilavjastroj-fabrikken, sier informasjonssjef Sjota Utjasjvili i departementet.

Han opplyste tidligere søndag at det dreide seg om at angrep på den internasjonale flyplassen i Tbilisi.

Det ble meldt om flere kraftige eksplosjoner i Tbilisi søndag morgen, og journalister fra Reuters forteller at de hørte tre kraftige smell etter klokken 5.30.

Sjøblokade

Russiske krigsskip har fått ordre om å hindre at militært materiell når Georgia, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax. Russiske krigsskip dukket opp ved svartehavskysten søndag formiddag.

En kilde i den russiske marinen forteller at rakettkrysseren Moskva og krigsskipet Smetlivy har fått ordre om å hindre alle forsyninger av militært materiell til Georgia.

Georgiske myndigheter hevdet tidligere søndag at russiske marinefartøy befant seg utenfor kysten av Abkhasia.

Ifølge enkelte opplysninger patruljerer flere russiske skip også havna i Poti, og skip blir hindret i å ta seg inn i havna med korn og drivstofforsyninger.

Forvirring om tilbaketrekning

Georgia kunngjorde tidligere søndag at alle georgiske styrker var trukket ut av utbryterrepublikken Sør-Ossetia.

En korrespondent for nyhetsbyrået Reuters fortalte at militære kolonner med georgiske tropper og tungt artilleri var på vei ut av utbryterrepublikken. Kolonnen ble observert i landsbyen Ergneti på georgisk-kontrollert territorium sør for den sørossetiske hovedstaden Tskhinvali.

– Styrkene er trukket ut. Det er en fullstendig tilbaketrekning, sier talsmann for innenriksdepartementet, Sjota Utjasjvili.

Georgias reintegreringsminister Temur Yakobasjvili hevdet imidlertid overfor nyhetsbyrået AP at de georgiske styrkene kun omgrupperer seg og fortsatt befinner seg i Sør-Ossetia.

Målet med omgrupperingen er ifølge Yakobasjvili å skape en humanitær korridor slik at sårede kan evakueres fra Tskhinvali.

Ber USA megle

Senere innrømmet sekretær i det nasjonale sikkerhetsrådet, Aleksandr Lomaja, at de georgiske styrkene ikke har trukket seg ut av hele utbryterrepublikken.

– Vi har forlatt praktisk talt hele Sør-Ossetia som et tegn på at vi er villige til å stanse de militære konfrontasjonene.

Russiske myndigheter avviste de georgiske meldingene om tilbaketrekningen.

– Vi overvåker fremdeles georgiske styrker og artilleri i Sør-Ossetia. Georgiske styrker har ikke trukket seg ut, fastslo en russisk tjenestemann i Moskva.

Russland har satt en fullstendig georgisk tilbaketrekning fra Sør-Ossetia som betingelse for å stanse bombeangrepene mot georgiske byer.

Aleksandr Lomaja opplyser at Georgia nå har bedt USA om å megle i konflikten med Russland.

– Vi har bedt USAs utenriksminister Condoleezza Rice om å megle med russerne. Vi håper hun kan videreformidle våre beskjeder, sier Lomaja.

Bombet flyplass

Tbilisi hevdet tidligere søndag at Russland forberedte et storangrep på Georgia.

Russland har sendt 6.000 soldater til landet og henter inn ytterligere 4.000 soldater via sjøveien i forberedelse til et angrep, ifølge georgiske myndigheter.

Myndighetene sier også at russiske fly har gjennomført bombeangrep mot rullebanen på en militærflyplass like ved den internasjonale flyplassen i byen, og det ble meldt om flere eksplosjoner i den georgiske hovedstaden søndag morgen.

– Russiske jagerfly har sluppet tre bomber, sier Utjasjvili, som først opplyste at det dreide seg om et angrep mot den internasjonale flyplassen.

En såret russisk soldat får behandling på et sykehus i Sør-Ossetia.
DENIS SINYAKOV
Sivile og journalister skjuler seg i tilfluktsrom i Sør-Ossetia.
STR
En georgisk mann holder rundt en slektning som ble drept av bomber i byen Gori i går.
GLEB GARANICH
Russlands statsminister Vladimir Putin har reist til området.
RIA NOVOSTI
Georgias president Mikheil Saakashvili besøkte en skadd kvinne på sykehus i Gori.
POOL